/ Nyheder / Airbnb storhitter hos danskerne – men husk reglerne for udlejning

Airbnb storhitter hos danskerne – men husk reglerne for udlejning

Sommerferien er højsæson for udlejning af bolig, og især Airbnb giver danskerne mod på korttidsudlejning. Det kan være fristende med en ekstra indtægt, men der er en række forhold, du skal være opmærksom på, inden du lejer boligen ud.

Af

Foto: Caroline Selfors, unsplash

Sommeren har for alvor fået fat i Danmark, og det samme har udlejningstjenesten Airbnb, hvor private får adgang til at udleje deres bolig til turister nemt og hurtigt. Udlejningstjenestens popularitet i Danmark kommer tydeligt til udtryk i en sammenligning med vores nabolande. Tal fra Airbnb viser, at Sverige og Norge sidste år havde henholdsvis 490.000 og 690.000 turister, der fandt overnatning gennem Airbnb. I Danmark var tallet 900.000.

Især København er en populær Airbnb-destination. Alene her var der næsten 560.000 overnattende turister i 2017. Den danske hovedstad er også en af de storbyer i verden, hvor der er flest udlejede boliger gennem Airbnb i forhold til antallet af boliger i byen. Tal fra hjemmesiden insideairbnb.com viser, at over 16.500 hele københavnske boliger var sat til udleje gennem Airbnb i juni sidste år. Hertil kan lægges næsten 4.000 private værelser.

Inden du selv rider med på bølgen og udlejer din bolig, er der dog en række forhold, du skal være særligt opmærksom på.

Har du lov til at udleje din bolig?

Først og fremmest kan typen af bolig være afgørende for, om det overhovedet er lovligt for dig at korttidsudleje din bolig. Der gælder forskellige regler alt afhængig af, om du bor til leje, bor i en andelsforening eller har en ejerbolig.

”Ønsker en beboer i en lejebolig at korttidsudleje via eksempelvis Airbnb, kræver det altid udlejers accept. Giver udlejer ikke grønt lys, eller får lejer ikke søgt om det, så er udlejning via Airbnb altid ulovligt. Konsekvensen i sådanne situationer kan være opsigelse af lejemålet”, siger Jannick Nytoft, administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark, og fortsætter:

”Beboere i andels- og ejerlejligheder har oftere mulighed for at udleje via Airbnb, men de skal undersøge om deres forenings vedtægter giver mulighed for, at de må leje deres lejlighed ud. Er man i tvivl, må man hellere spørge hos boligforeningens bestyrelse eller administrator en gang for meget end en gang for lidt”, siger han.

Ligegyldigt hvilken type bolig du bor i, skal du være opmærksom på, at der er begrænsninger for, hvor meget du må leje din bolig ud.

”Hvis man lejer sin bolig ud flere gange efter hinanden, flere gange over en kort årrække, eller lejer et værelse ud til turister løbende over hele sommeren begynder udlejningen at få karakter af erhvervsudlejning, og det er ikke lovligt”, siger Jannick Nytoft.

Forbered dig på uforudsete hændelser

Inden lejeperioden begynder, bør du forberede dig bedst muligt på uforudsete hændelser.

”Tjek på forhånd, hvordan din egen forsikring dækker, hvis du skulle være så uheldig, at dem, du lejer ud til, ødelægger eller stjæler dine ting. Du kan risikere selv at skulle betale, fordi du har lukket de personer ind, der står bag hændelsen. Lejer du ud via en mellemmand, for eksempel en hjemmeside som Airbnb, så sørg også for at forhøre dig hos dem, hvordan du er beskyttet som Airbnb-udlejer”, siger Jannick Nytoft.

Airbnb har en værtsgaranti, der dækker nogle typer skader. Værtsgarantien dækker ikke kontanter og værdipapirer samt skader opstået på delte eller fællesområder. Visse typer af ejendom såsom smykker, samlerobjekter og kunst dækkes kun i mere begrænset omfang.

Selvom du udlejer på korttidsbasis er det desuden vigtigt at udarbejde en lejekontrakt, så du har noget konkret at forholde dig til, hvis der opstår uenigheder mellem dig og din lejer.

”Lejeaftalen bør som minimum indeholde information om, hvad det er, der lejes, hvor lang tid det lejes for, hvad lejer må bruge i boligen og ikke mindst, hvad prisen er”, siger Jannick Nytoft.

Sidst men ikke mindst skal du være særligt opmærksom på, at hvis du bor i lejlighed, er du ansvarlig for dem, du giver adgang til ejendommen og din bolig.

”Hvis dine lejere gør skade på ejendommen eller lejligheden eller generer de øvrige beboere, så er det dig, som er ansvarlig for skader og gener over for foreningen eller udlejer. I yderste konsekvens kan du miste din bolig, hvis dem, du lejer ud til, ikke opfører sig ordentligt”, siger Jannick Nytoft.

Det skal du være opmærksom på

  • At du måske slet ikke må udleje din bolig. Hvis du bor i en leje- eller andelsboligforening skal du tjekke vedtægterne.
  • At du ikke er fuldt forsikret gennem Airbnb. Der er eksempelvis ikke dækning på kontanter og værdipapirer, mens smykker og kunstværker kun dækkes i begrænset omfang.
  • At lejeaftalen bør indgås på skrift.
  • At hvis du bor i lejlighed, så er du ansvarlig for dem, du giver adgang til ejendommen og din bolig.
  • At korttidsudlejninger kan skabe utryghed blandt de øvrige beboere i etageejendomme, da beboerne ikke kan vide sig sikre på, hvem deres nabo er, og hvem der bor i opgangen.
16.500

københavnske boliger var sat til udleje gennem Airbnb i juni sidste år.

Kontakt

Lær mere om boliglejemål

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/lancering af platform v. konsulent Gustav Plantin og senior konsulent Mette M. Skovbo Silbiger, Rambøll 10.30 – 10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen v. Adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs10.50 – 11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.