/ Nyheder / Husk varselsfrister – så du ikke mister udgifter til istandsættelse

Husk varselsfrister – så du ikke mister udgifter til istandsættelse

Vær opmærksom på varselsfrister til flyttesyn og overdragelsestidspunkt for nøgleaflevering ved lejers fraflytning, så du ikke risikerer at miste dine udgifter til istandsættelse

Af

Vejledningen til brug af Skifteportalen er ændret.

Hvis du udlejer mere end én beboelseslejlighed og har en lejer, der opsiger sin bolig, skal du altid huske at indkalde lejer til et fraflytningssyn senest 2 uger efter, at du er blevet bekendt med lejers fraflytning. Du skal indkalde lejer med 1 uges varsel, og der skal indkaldes skriftligt. Du kan aftale et kortere varsel med din lejer, når lejemålet er opsagt (eller ophævet).

Hvis lejer ikke møder op til fraflytningssynet, skal du indkalde lejer på ny til et nyt fraflytningssyn med 1 uges varsel eller indgå en aftale med lejer om en kortere varsel. Du skal sikre dig at aftalen er indgået på skrift, så du har dokumentation. Det kan også være at lejer giver udtryk for ikke at ville deltage ved flyttesynet. I den situation skal du stadig sende en indkaldelse eller sikre dig at lejer giver udtrykkeligt afkald på deltagelsen og muligheden for at blive indkaldt på ny.

Ny dom fra Vestre Landsret

Vestre Landsret har netop afsagt en dom, hvor de fastslog, at udlejer havde mistet sit krav på istandsættelsesudgifter, da lejer ikke udtrykkeligt havde givet afkald på at blive indkaldt til et nyt fraflytningssyn. Dette til trods for at lejer havde afleveret sine nøgler på viceværtkontoret og givet viceværten lov til at syne boligen.

Vestre landsret fastslog ligeledes, at tidspunktet for aflevering af nøgler er afgørende, i det lejemål først anses som værende overdraget til udlejer, når lejer har afleveret sine nøgler til lejemålet.

Hvis du vil læse domsreferat fra afgørelse i Vestre Landsret, kan du læse mere her:

I umiddelbar forlængelse af lejers opsigelse af sin lejebolig, indkaldte udlejer til et fraflytningssyn, hvori udlejer meddelte lejer, at lejer kunne overdrage nøglerne til viceværten, hvis lejer var forhindret i at deltage. Lejer mødte ikke op til fraflytningssynet, ligesom lejer undlod at aflevere nøglerne til viceværten forud for synet. Fraflytningssynet blev dermed ikke gennemført som varslet.

Få dage efter det varslede syn skulle være afholdt, mødte lejer op på udlejers ejendomskontor, afleverede sine nøgler og underskrev et brev med følgende ordlyd: ”Det er d.d. aftalt, at vicevært må syne boligen da der mangler en nøgle og lejer ønsker afkodning af denne”. Ugen efter gennemførte udlejer fraflytningssynet i lejeboligen uden at indkalde lejer på ny, hvilket lejer efterfølgende gjorde indsigelse mod.

I sagen fastslog Huslejenævnet, at ordlyden i aftalen ikke medførte, at lejer havde givet udtrykkeligt afkald på at blive indkaldt til et nyt fraflytningssyn. På den baggrund mente huslejenævnet, at udlejer havde fortabt sin mulighed for at gøre krav på istandsættelsesudgifter efter lejeloven § 187, stk. 5, da udlejer ikke havde indkaldt lejer til et nyt fraflytningssyn med 1 uges varsel, som ellers er reguleret i lejelovens § 187, stk. 3.

Sagen blev indbragt for boligretten, som stadfæstede huslejenævnets afgørelse ud fra samme begrundelse som huslejenævnet men med dissens. Én voterende udtalte, at ”der ikke kan stilles yderligere krav om indkaldelse af lejer til flyttesyn, hvorfor udlejers krav ikke bør bortfalde”.

Sagen blev indbragt for Vestre Landsret, som stadfæstede boligrettens dom. Vestre Landsret udtalte bl.a. at lejer ikke kunne anses som værende fraflyttede før lejer afleverede nøglerne på ejendomskontoret og dermed gav udlejer rådighed over lejligheden. Idet lejer ikke kunne anses som værende fraflyttet før nøgleafleveringstidspunktet, og da det varslede fraflytningssyn ikke var blevet gennemført, var udlejer forpligtet til at indkalde lejer til et nyt flyttesyn.

Vestre Landsret kom ligeledes frem til, at hverken ordlyden i den indgåede aftale om at viceværten måtte syne boligen, eller omstændighederne i øvrigt gav grundlag for at fastslå, at lejer skulle have givet afkald på at deltage i eller blive indkaldt til et nyt flyttesyn.

Vestre Landsret fastslog på den baggrund, at lejeloven var overtrådt, og udlejers krav på dækning til istandsættelsesudgifter derfor var bortfaldet. Vestre Landsret stadfæstede dermed boligrettens dom.

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/lancering af platform v. konsulent Gustav Plantin og senior konsulent Mette M. Skovbo Silbiger, Rambøll 10.30 – 10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen v. Adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs10.50 – 11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.