/ Nyheder / Thisted er Danmarksmester i ejendomsvenlighed

Thisted er Danmarksmester i ejendomsvenlighed

Thisted er landets mest ejendomsvenlige kommune og har særligt forbedret byggesagsbehandlingstiden, mens kommunen har fastholdt den lave timepris ved byggesagsbehandling. Ejendomsvenlighed er med til at holde gang i kommunens økonomi og beskæftigelse, påpeger EjendomDanmark.

Af

EjendomDanmark har opgjort, hvordan det går med ejendomsvenligheden. Foto: blazekg, istock

Lyseblå fiskekuttere, sandklitter ved Vesterhavet og store surferbølger ved Klitmøller – Danmarks svar på Hawaii. Sådan sælges Thisted Kommune til turisterne. Hvis dette ikke lyder tillokkende nok i sig selv, kan Thisted nu også bryste sig af en flot top-placering som Danmarks mest ejendomsvenlige kommune. Det viser en ny undersøgelse fra EjendomDanmark.


Thisted har ligget i top-5 over de mest ejendomsvenlige kommuner siden 2016, men en række forbedringer betyder, at Thisted går fra en fjerdeplads i 2018 til nu at vippe sidste års vinder Assens af pinden.

Borgmester er stolt over førsteplads

Thisted har særligt forbedret sig på byggesagsbehandlingstiden, hvor fire dage er barberet af den tidligere behandlingstid på 17 dage. De har nu landets tredje korteste behandlingstid, kun overgået af Vallensbæk og Syddjurs. Der er også små forbedringer på antallet af ejendomsforbrydelser.


“Thisted fortjener stor ros og anerkendelse for at forbedre ejendomsvenligheden yderligere siden sidste års flotte placering. Det glæder mig meget, at ejendomsvenlighed tydeligvis er på dagsordenen i kommunen,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Borgmester i Thisted, Ulla Vestergaard (S), er stolt over, at Thisted ligger på førstepladsen som den mest ejendomsvenlige kommune i Danmark. ”Det har en stor betydning, at vi har en hurtig behandling af byggesager, og det skyldes det gode samarbejde, vi har med borgere, for eksempel gennem forhåndsdialoger. At vi samtidigt fortsat kan gøre det uden gebyrer er ekstra godt. Vores spring fra 4. til 1. pladsen er jeg personligt rigtig glad for,” siger hun og fortsætter: ”Vi ser derfor frem til at modtage prisen for 1. pladsen den 14. november, og glæder os til at byde EjendomDanmark velkomne til Thy.”

Thisted har forbedret flere forhold

Thisted Kommune har fortsat det gode arbejde, hvor de har fastholdt den lave timepris ved byggesagsbehandling, ingen dækningsafgift samt at de private lejeboliger ikke er reguleret efter boligreguleringsloven. Grundskylden på 23,75 promille er den 32. laveste, hvilket betyder, at Thisted lige akkurat er blandt den bedste tredjedel i landet. Det er de seks forhold, der vurderes ud fra, når det handler om at skabe de bedste rammer for brugere af de danske ejendomme.

Det er vigtigt, at kommunerne prioriterer ejendomsvenlighed og gode forhold for brugerne, fordi boliger og erhvervsejendomme er med til at holde gang i kommunens økonomi og beskæftigelse, mener Jannick Nytoft: “Thisted kommune har forstået, at grundvilkårene har betydning for brugerne af de danske ejendomme og har forbedret sig endnu mere, blandt andet med en hurtigere sagsbehandling af byggesager. Det er rigtig godt for både kommunen, erhvervslivet og borgerne,” siger han.

De jyske kommuner klarer sig bedst

Det er ottende år i træk, at EjendomDanmark undersøger ejendomsvenligheden ved at måle på ejendommenes vilkår i landets 98 kommuner. Forholdene, der vurderes ud fra, har kommunerne selv indflydelse på. Igen i år er det de jyske byer, der klarer sig bedst. Således tager Skive Kommune andenpladsen og Herning Kommune tredjepladsen. Det er først på 8. pladsen, hvor Assens er placeret, at en ikke-jysk kommune indfinder sig på listen.

Bundplaceringerne går til de sjællandske kommuner, og i år er sidstepladsen gået til Allerød Kommune. Imens pryder de jyske byer, særligt i Midtjylland, toppen af listen i år. Region Midtjylland løber derfor med titlen som den mest ejendomsvenlige af de fem regioner.

Landets kommuner er blevet mere ejendomsvenlige

Det samlede landsresultat i undersøgelsen viser, at kommunerne generelt har forbedret ejendomsvenligheden set i forhold til 2018. Tre forhold er forbedret, både timeprisen i byggesagsgebyrer, dækningsafgift og ejendomsforbrydelser er alle faldet.

Omvendt er to forhold forværret siden sidst, både grundskylden og sagsbehandlingstiden er nemlig steget. Der er ingen ændringer ved kommunernes regulering af lejeboliger.

Om undersøgelsen

Kommunerne vurderes ud fra parametrene:
  • Dækningsafgift
  • Grundskyld
  • Om kommunes private lejeboliger er reguleret eller ej
  • Sagsbehandlingstiden for byggesager
  • Byggesagsgebyrer
  • Antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud) per 100.000 bygningskvadratmeter

 

Kommunernes rangering på hvert enkelt parameter sammenregnes til en placering på den samlede rangliste, som går fra et til 98, hvor et er den bedste placering. Endvidere sammenlignes udviklingen i de forskellige parametre i forhold til året før. Parametrene er vægtet af EjendomDanmark.
Kommunerne er derudover tildelt strafpoint. Antallet af strafpoint er afhængigt af kommunens rangering på de forskellige parametre. Jo færre strafpoint, jo højere placering.

 

Top og bund

Top-10

Bund-10

Thisted

1

Bornholm

89

Skive

2

Gladsaxe

90

Herning

3

Hørsholm

91

Struer

4

Hvidovre

92

Vesthimmerland

5

Albertslund

93

Billund

6

Mariagerfjord

94

Haderslev

7

Dragør

95

Assens

8

Rudersdal

96

Ikast-Brande

9

Rødovre

97

Vejen

10

Allerød

98

 

Kilde: Danmarks Statistik, Kommunernes Landsforening, Dansk Byggeri, EjendomDanmark og EjendomDanmarks egne beregninger.

Anm. Parametrene, som indgår i undersøgelsen, er: Dækningsafgift, grundskyld, sagsbehandlingstid for byggesager, byggesagsgebyrer, om kommunen har valgt at regulere huslejerne eller ej og ejendomsforbrydelser. Ejendomsforbrydelser er opgjort som antallet af anmeldte sager om indbrud, hærværk og brandstiftelse i tredje og fjerde kvartal 2018 samt første og andet kvartal 2019, per 100.000 m2 ejendomsareal i hver kommune. Der er endvidere medtaget ændringen i forhold til året før for hvert parameter. Parametrene er vægtet af EjendomDanmark, og rangeringen afhænger af den valgte vægtning.

 

Kontakt