/ Nyheder / Overblik: Her er de nye boligordførere

Overblik: Her er de nye boligordførere

Folketingets 12 partier har nu alle udpeget deres nye boligordførere efter folketingsvalget i november. Mange af dem er nyvalgte og relativt uerfarne i dagligdagen på Christiansborg.

Af

Mød partiernes boligordførere.

SOCIALDEMOKRATIET

Thomas Monberg

Det er første gang, at 46-årige Thomas Monberg er blevet valgt til Folketinget, men han har en politisk baggrund fra Horsens Byråd, hvor han blandt andet har siddet i Plan- og Vejudvalget.
Han er valgt i Østjyllands Storkreds, hvor han fik 5.479 personlige stemmer.

Thomas Monberg har en uddannelsesbaggrund som grafisk trykker og mange års erhvervserfaring inden for industrien, men har i en periode også arbejdet som lærer på en lokal skole i Horsens, hvor han er bosiddende.

MODERATERNE

Nanna W. Gotfredsen

     

Nanna W. Gotfredsen er uddannet jurist og har blandt andet været med til at stifte interesseorganisationen Gadejuristen, ligesom hun er medlem af Rådet for Socialt Udsatte.

Hun er 54 år og har ikke tidligere været politisk aktiv. dermed er det seneste folketingsvalg hendes første, hvor hun fik 2.333 stemmer for moderaterne i Københavns storkreds.

VENSTRE

Heidi Bank

50-årige Heidi Bank har overtaget Jakob Ellemann-Jensens plads i Folketinget, imens han er sygemeldt. Ved det seneste folketingsvalg fik hun mere end 3.700 stemmer.

I perioden 2019 til 2022 var hun medlem af Folketinget og sad blandt andet på poster som boligordfører, næstformand for Boligudvalget og næstformand for Indenrigs- og Boligudvalget. Hun har desuden siddet i Aarhus Byråd fra 2018 til 2021.

Heidi Bank er bankuddannet og har tidligere drevet egen ejendomsmæglervirksomhed.

ALTERNATIVET

Sascha Faxe

Sascha Faxe er ny i Alternativets folketingsgruppe, men har været opstillet for partiet siden 2016, ligesom hun også har været politikudviklingschef. Hun er valgt i Sjællands Storkreds, hvor hun fik 1.129 personlige stemmer.

Hun er 51 år gammel, bosiddende i Roskilde og har en bachelor i historie og medievidenskab.
Sascha Faxe har tidligere arbejdet i Ventilen Danmark og Mellemfolkeligt Samvirke.

DANMARKSDEMOKRATERNE

Kristian Bøgsted

Hos Danmarksdemokraterne er det 39-årige Kristian Bøgsted, der er partiets nye, men også første boligordfører. Han er valgt i Nordjyllands Storkreds, hvor han fik 480 stemmer.

Kristian Bøgsted har en fortid som medlem af byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor han var valgt for Dansk Folkeparti.

Han er uddannet tjener, men har i de seneste 12 år arbejdet på nathold hos Vestas. Privat er han bosiddende i No uden for Ringkøbing.

DANSK FOLKEPARTI

Nick Zimmermann

Nick Zimmermann er 29 år gammel og nyvalgt til Folketinget med sine 1.093 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds.

Ved kommunalvalget i 2017 blev han byrådsmedlem i Randers Kommune, hvor han fortsat er valgt.

Nick Zimmermann har en uddannelse som lager- og logistikoperatør, og har blandt andet arbejdet på Aarhus Universitetshospital. Privat er han bosiddende i Randers sammen med sin familie.

ENHEDSLISTEN

Pelle Dragsted

Pelle Dragsted har været ansat i Enhedslisten fra 2005 blandt andet som politisk rådgiver, og han blev valgt til Folketinget i 2015.

Han er opstillet i Københavns Storkreds, og ved valget i 2022 var han den kandidat fra Enhedslisten, der fik flest personlige stemmer (14.129). Han har været medlem af Kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, hvor han også bor.

Pelle Dragsted er 48 år og har en bachelor i historie og en kandidat i retorik og formidling. Derudover er han tidligere pædagogmedhjælper og arbejdsmand.

DET KONSERVATIVE FOLKEPARTI

Per Larsen

Per Larsen repræsenterer Nordjyllands Storkreds i Folketinget, hvor han fik 2.383 personlige stemmer.

Han har tre og et halvt års erfaring fra Folketinget og erfaring fra kommunal- og regionalpolitik. Han har blandt andet siddet i bestyrelsen for Danske Regioner. Derudover har han været medlem af både Naturklagenævnet og Natur- og Miljøklagenævnet.

Han er uddannet agrarøkonom, er 57 år gammel og bor i Frederikshavn.

LIBERAL ALLIANCE

Helena Artmann Andresen

Med sine blot 21 år er Helena Artmann Andresen både Folketingets yngste boligordfører og yngste medlem.

Hun er bosiddende i Kolding, hvor hun også har arbejdet som salgsassistent i festartikelbutikken Partyland. Hun er desuden uddannet alumne fra Cepos Akademi i 2022.

Folketingsvalget i 2022 var hendes første, og hun fik 1.143 stemmer i Sydjyllands Storkreds.

NYE BORGERLIGE

Kim Edberg Andersen

Kim Edberg Andersen er valgt for Nye Borgerlige i Nordjyllands Storkreds, hvor han fik 5.218 personlige stemmer.

Han har tidligere været medlem af Dansk Folkeparti, men skiftede til Nye Borgerlige i januar 2021.

Kim Edberg Andersen er 49 år gammel, uddannet bachelor i politik og administration og bosiddende i Rebild Kommune, hvor han også har været byrådsmedlem. Han er medlem af regionsrådet i Region Nordjylland, hvor han også er en del af forretningsudvalget.

RADIKALE VENSTRE

Katrine Robsøe

31-årige Katrine Robsøe har siddet i Folketinget siden 2019, hvor hun blev valgt i Østjyllands Storkreds. Som det eneste radikale mandat i Østjylland blev hun genvalgt ved folketingsvalget i 2022 med 3.736 stemmer.

I den foregående valgperiode har hun været erhvervsordfører og ordfører for videregående uddannelser. Desuden har hun tidligere været aktiv i Radikal Ungdom, hvor hun var næstformand for Århus Radikale Ungdom. Hun bor i Aarhus.

Katrine Robsøe har e-n kandidat i statskundskab og en kort fortid i Dansk Industri bag sig.

SOCIALISTISK FOLKEPARTI

Sigurd Agersnap

Den 30-årige Sigurd Agersnap er nyvalgt folketingsmedlem for SF, men han har siden 2018 været medlem af SF’s landsledelse. Derudover blev han ved kommunalvalget i 2017 valgt til kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor han også har været viceborgmester.
Han er uddannet cand.scient.pol. i statskundskab og har blandt andet arbejdet som konsulent hos DR og siddet i bestyrelsen hos BIOFOS.

Ved folketingsvalget i 2022 blev han valgt ind i Folketinget med 2.857 personlige stemmer i Københavns Omegns Storkreds.