/ Nyheder / Nyt tilbud til medlemmerne: Blanketter til varsling af forbedringsforhøjelser

Nyt tilbud til medlemmerne: Blanketter til varsling af forbedringsforhøjelser

Efter mange henvendelser om varsling af forbedringsforhøjelser har EjendomDanmark udarbejdet nye blanketter, der skal gøre processen nemmere.

Af

Nye blanketter om varsling af forbedringsforhøjelser. Foto: iStock, Dreamer Company.

Reglerne om varsling af forbedringsforhøjelser har altid været noget af det mest komplicerede i lejelovgivningen. En konsekvens af det urimeligt komplicerede regelsæt er, efter EjendomDanmarks vurdering, at en del udlejere ikke varsler forbedringsforhøjelser, når de har udført forbedringsarbejder, fordi de simpelthen ikke magter at gennemføre en så kompliceret varslingsproces.       

Men lejelovens regler om varsling af forbedringsforhøjelser blev faktisk forenklet ved sammenskrivningen af lejelovgivningen i 2022. Det har givet nogle nye muligheder i forhold til rådgivningen af EjendomDanmarks medlemmer.

Mange henvendelser om varsling af forbedringsforhøjelser

EjendomDanmark får mange henvendelser fra medlemmerne på vores telefonrådgivning, som omhandler, hvorledes de skal gribe processen med varsling af forbedringsforhøjelser an. 

I øvrigt har vi hidtil haft eksempler på varslingsskrivelser i vores bog ”Boliglejemål”, der har kunne tjene som inspiration og vejledning for medlemmerne, ligesom vi jævnligt afholder kurser i varsling af forbedringsforhøjelser. Men med de nye regler i lejeloven, er der behov for ny vejledning til medlemmerne.

Derfor har EjendomDanmark benyttet forenklingen af forbedringsreglerne i lejeloven til at udarbejde blanketter til varsling af iværksættelse af forbedringsarbejder og blanketter til varsling af foreløbig og endelig forbedringsforhøjelse.

Nye blanketter forenkler processen 

Med initiativet er håbet først og fremmest, at vores medlemmer får nemmere ved at overholde de gyldighedsbestemmelser og procedurekrav, som lejeloven stadig indeholder, så de ikke involveres i tvister med lejere og beboerrepræsentationer om overholdelse af formalia med mere. Vi håber også, at anvendelsen af blanketterne kan reducere antallet af huslejenævnstvister, og dermed – forhåbentlig – at huslejenævnenes sagsbehandlingstid kan reduceres.

Ligeledes bør udlejere i højere grad blive i stand til at håndhæve deres ret til at hæve lejen for boliglejemål, når der udføres forbedringer, så udlejerne ikke længere selv finansierer forbedringsarbejderne, mens lejerne har fordelen af disse.  

Blanketter til iværksættelse og forbedringsforhøjelse

Der er udarbejdet følgende seks blanketter:

  • 24-21-A1 Varsling af iværksættelse uden beboerrep
  • 24-21-B1 Varsling af iværksættelse med beboerrep
  • 24-21-B2 Varsling af iværksættelse med beboerrep
  • 24-21-C1 Varsling af foreløbig forbedringsforhøjelse
  • 24-21-D1 Varsling af endelig forbedringsforhøjelse efter foreløbig forbedringsforhøjelse
  • 24-21-E1 Varsling af endelig forbedringsforhøjelse uden foreløbig forbedringsforhøjelse  

Blanketterne er tilgængelige på EjendomDanmarks hjemmeside og på ED-lovportalen med de øvrige blanketter.

Brugen af blanketterne

Som det fremgår af titlen på blanketterne, skal tre af dem (24-21-A1, 24-21-B1 og 24-21-B2) bruges til varsling af iværksættelse af forbedringsarbejderne i de situationer, hvor der er krav om varsling af iværksættelse. Der er tre blanketter, fordi der er forskel på varslingsproceduren alt efter, om det drejer sig om en ejendom med beboerrepræsentation eller en ejendom uden beboerrepræsentation.

De tre øvrige blanketter (24-21-C1, 24-21-D1 og 24-21-E1) skal bruges til varsling af selve forbedringsforhøjelsen. Her er også tre blanketter, idet den ene skal anvendes til varsling af foreløbig forbedringsforhøjelse, hvis der ønskes at varsle foreløbig forbedringsforhøjelse. De to øvrige blanketter er alternativer alt efter, om der forinden er varslet foreløbig forbedringsforhøjelse, eller om der blot nøjes med at varsle endelig forbedringsforhøjelse. 

Der er dog en væsentlig forskel ved brugen af disse blanketter i forhold til anvendelsen af EjendomDanmarks øvrige blanketter.

Ved anvendelse af de nye blanketter til varsling af iværksættelse og forbedringsforhøjelse, skal brugeren selv være opmærksom på at få overholdt nogle af de gyldighedsbetingelser, som gælder for den konkrete varslingsproces. Det har ikke været muligt at udforme blanketterne således at alle gyldighedskrav er overholdt blot ved en udfyldning af blanketterne.

Når blanketterne anvendes, er brugeren derfor nødt til at lave nogle yderligere dokumenter, som udsendes til lejerne og beboerrepræsentationerne sammen med blanketterne. Der kan ikke nødvendigvis blot nøjes med at udfylde blanketterne og sende dem til lejerne og beboerrepræsentationen. Blanketterne indeholder derfor på de første to sider en udførlig vejledning om anvendelse, der naturligvis ikke medsendes til lejerne, når der udsendes en varsling.

EjendomDanmark ønsker, at medlemmerne med disse blanketter får væsentligt nemmere ved at varsle forbedringsforhøjelser, når de udfører forbedringsarbejder på deres udlejningsejendomme.

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.