/ Nyheder / Knockout til § 5,2

Knockout til § 5,2

Længe så det ud som om ejendomsbranchen trods alt kun stod til en mavepuster – men sidst på aftenen den 30. januar blev den forvandlet til en reel knockout, da regeringen efter nogle opsigtsvækkende dage indgik en aftale om et snævert og overraskende boligindgreb med Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet.

Af

Foto: Christiantdk, istock

Det var overraskende for mange, da DF gik med til så hårde tiltag, som de tidligere var en klar modstander af, herunder indførelse af en karensperiode.

”Det er selvfølgelig frustrerende, at det faktuelle pludselig forsvandt i et storpolitisk magtforløb, der handlede om meget andet end ejendomsbranchen og moderniseringer af gamle ejendomme. For indgrebet kommer til at gøre ondt. Vi estimerer, at tabet for de ældre, ikkerenoverede udlejningsboliger bliver på 23-35 procent – eller 30-42 mia. kr. Det kommer altså til at kunne mærkes,” siger adm. direktør i EjendomDanmark Jannick Nytoft.

Han kalder det naivt at tro, at enkelte grupper kan holdes skadefri, når man gennemfører et så vidtrækkende indgreb som det, der er besluttet:

”Alle, der bare har snuset lidt til ejendomsbranchen, ved, at det er et ekstremt kompliceret felt. Ellers kan man spørge de mange dygtige medarbejdere, der hver dag skal navigere i en jungle af regler, særregler og undtagelser. Og det betyder altså også, at politikerne ikke kan pille et sted, uden at det sætter en kædereaktion i gang. Det er jeg sikker på, hurtigt vil vise sig, når markedet reagerer,” siger Jannick Nytoft.

Politiske vinde

Selvom DF i denne historie endte med at levere boligministerens flertal til en aftale, så skal branchen også indstille sig på, at der de kommende år kommer til at være et stadigt politisk fokus på, hvordan særligt vores byer skal udvikle sig.

Her er hverken partierne eller interessenter altid enige – og det vil være på kryds og tværs:

”Der er brug for ejendomsbranchen de kommende år, og vi udfylder en vigtig rolle i at skabe gode rammer for vækst og liv. Men vi skal som branche også turde gå ind i diskussionerne om, hvem der har ansvaret for det – og så skal vi være forberedt på, at der er mange aktører på boligbanen, og vi er langtfra altid enige om, hvordan man bedst løser udfordringerne,” siger Jannick Nytoft.

For selvom boligindgrebet er kommet på bordet, så løser det ikke den helt store udfordring i København: At der mangler boliger.

”Nu har vi i over et år debatteret 5,2 forklædt under en præmis om at sikre billige lejeboliger. Mens den snak har stået på, er der kommet endnu flere københavnere til. Boligindgrebet sikrer ikke flere boliger, og det er der et stort behov for,” siger Jannick Nytoft.

Could not find post with assigned ID