/ Nyheder / Fremtidens ejendomsbranche blev tegnet på topmøde

Fremtidens ejendomsbranche blev tegnet på topmøde

Fremtiden var til debat på EJENDOM2023. Blandt aktørerne var der enighed om, at samarbejde og fælles løsninger er nødvendige for at fremtidssikre branchen.

Af

EJENDOM2023 Ejendomsbranchen samles den 31. oktober til topmøde i København Image 9.15-10.00 Hvilken ejendomsbranche ser vi ind i? Direktør Daria (Dasha) Krivonos, Institut for Fremtidsforskning

Op mod 300 aktører havde meldt sig til branchens årlige topmøde for at få et indblik i, hvad fremtiden bringer af udfordringer og muligheder. Traditionen tro dannede et smukt pyntet Tivolis Congress Center rammen om arrangementet.

Henrik Dahl Jeppesen, formand for EjendomDanmark, bød de rekordmange fremmødte velkommen:

”Vi lever i en tid med brydninger, forandringer, stigende krav internationalt og nationalt samt krav til social ansvarlighed og bæredygtighed. Alt sker lige i øjeblikket. Det fordrer, at vi diskuterer fælles løsninger og bud på, hvordan vi bedst håndterer fremtiden. Derfor er jeg glad for, at vi kan samles så mange i dag.”

Forbered fremtiden

Mikrofonen blev herefter givet videre til Daria Dasha Krivonos, direktør for Institut for Fremtidsforskning, der klædte branchen på til, hvordan de bedst forbereder sig til fremtiden.

”Når I træffer vigtige beslutninger, så vær opmærksomme på, om I er i gang med at ignorere en forandring. Tal om elefanten i rummet. Er der noget i jeres antagelser, der ikke holder? Fremtiden er en historie, vi fortæller hinanden og ingen ved med sikkerhed, hvad den bringer. Er I blevet enige om, at fremtiden tegner sig på en bestemt måde, så rammer I højst sandsynligt ikke rigtigt,” lød det blandt andet fra direktøren.

Lad os samarbejde

Deltagerne fik siden mulighed for at sætte ansigt på PensionDanmarks nye viceadministrerende direktør, Peter Steensgaard Mørch, der gav sit bud på, hvordan pensionsselskabet ser på fremtiden. Her fylder bæredygtighed stadig mere. En større del af porteføljen er blevet DGNB certificeret og i 2022 udkom selskabets første rapport om, hvordan de indtænker biodiversitet i deres projekter.

Han rundede af med en opfordring til branchen:

”Lad os blive gode til at samarbejde om bæredygtighed og sikre, at vi har data og certificeringer, som vi kan bruge til at holde hinanden oppe på. Kun med data, hvor vi er enige om validiteten, sikrer vi, at vi trækker i den rigtige retning.”

Usædvanlig politisk situation

Politik var også i fokus og til at analysere situationen på Christiansborg stod den politiske kommentator fra Jyllandsposten, Niels Th. Dahl.

”Dansk politik befinder sig i en ejendommelig situation. Hvordan skal man dog varetage interesserne i det landskab?,” lagde han ud.

Han langede særligt ud efter SVM-regeringen, som han mente var ophørt med at agere som flertalsregering, og han var i tvivl, om regeringen overlever et valg.

”Efter valget ser jeg to mulige scenarier – en bredere regering eller tilbage til den politiske opdeling,” spåede han.

Kom i gang

Dr. Christine Lemaitre fra DGNB German Sustainable Building Council var konferencens internationale indspark. Hun tegnede et mere dystopisk billede af fremtiden.

“Vi har et meget lille vindue til at rette op på klimakrisen. Det er nu, der skal forandringer til, hvis vi skal redde planeten,” var en af hendes hovedpointer.
Ifølge IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change) er der kun otte år til at få vendt udviklingen. Derfor benyttede Christine Lemaitre anledningen til at skubbe lidt til publikum:

”Jeg bliver ofte mødt af en automatreaktion, når jeg taler med ejendomsbranchen om det bæredygtige valg: Det er for dyrt, og det virker ikke. Men ofte har man ikke engang givet det et forsøg. Sammen kan vi bygge fremtiden, stop med at komme med undskyldninger, kom i gang.”

Dagen blev afrundet med en prisuddeling til årets ejendomsvirksomheder, vin og netværk. Se vinderne her