/ Nyheder / Derfor kan boligindgreb have konsekvenser for andelsboligerne

Derfor kan boligindgreb have konsekvenser for andelsboligerne

Som andelshaver kan der være konsekvenser ved det forlig, der torsdag blev indgået. Det viser beregninger fra EjendomDanmark, der både repræsenterer ejendomsejerne og de professionelle administratorer.

Af

Det kan have konsekvenser for andelshaverne, at der er indgået en aftale om et boligindgreb. Foto: pixdeluxe, istock

”Hvad kommer det til at betyde for mig? ”

Det spørgsmål er mange andelshavere begyndt at stille til deres professionelle administrator, efter flere partier med boligminister Kaare Dybvad i spidsen præsenterede et forlig om moderniseringsparagraffen.

I forliget er der taget højde for den tætte kobling mellem værdien af udlejningsejendomme og andelsboligejendomme. Men selvom andelsboligforeningerne med forliget har mulighed for at bibeholde deres nuværende valuarvurdering, falder den reelle værdi stadig:

”Vi har godt hørt de røster, der garanterer andelsboligejerne, at de ikke taber deres værdier. Det må vi jo nu se, når markedet reagerer. Vores vurdering er, at den enkelte andelsboligejer nok erfarer, at banker og realkreditinstitutter skal belåne ud fra ejendommens reelle værdi. Så hvis en forening skal låne til et større renoveringsprojekt, vil mulighederne forringes – ligesom der kan være sælgere, der får sværere ved at sælge til værdien, fordi køberne ikke kan få lov til at låne penge til at finansiere deres drømmeandelsbolig,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark, der er erhvervsorganisation for ejendomsejere og -administratorer.

Lys over konsekvenser

Andelshavere – og deres bestyrelser – er helt normale mennesker, og derfor har de fleste foreninger en professionel administrator ansat, der kan hjælpe dem med at navigere i den komplicerede lovgivning. Særligt for den enkelte andelshaver kan det være svært at vurdere, hvordan et indgreb påvirker lige præcis deres økonomi:

”Vi har i hele denne proces forsøgt at få en diskussion om konsekvenserne af et indgreb – herunder hvordan andelsboligerne vil blive ramt. Hvordan det i sidste ende udfolder sig, vil tiden vise, men vi bør begynde at undersøge, hvordan vi står imod,” siger Jannick Nytoft

Andelshavere kan her se, hvordan et eventuelt fald vil ramme deres andelsbolig.

Har du brug for en kommentar?

Kom til vores presseside her