/ Nyheder / Der kræver mere end lappeløsninger at fikse vurderinger af erhvervsejendomme

Der kræver mere end lappeløsninger at fikse vurderinger af erhvervsejendomme

Halvdelen af de foreløbige vurderinger af erhvervsejendomme er blevet rettet, hvilket viser behovet for både klagemuligheder og en mere virkelighedsnær model.

Af

De nye ejendomsvurderinger for erhvervsejendomme medfører en urimeligt stor ekstraregning til en række ejendomme, lyder det fra EjendomDanmarks adm. direktør, Peter Stenholm. Foto: EjendomDanmark

Eksemplerne står i kø, og de mange skæve og urimeligt høje erhvervsejendomsvurderinger har i de seneste uger udløst skarp kritik af vurderingssystemet. Senest har Finans afsløret, at halvdelen af alle erhvervsejendomsvurderinger er blevet rettet inden for det seneste år. Det viser med al tydelighed, at fundamentet for vurderingerne er fejlbehæftet.

Derfor er det positivt, at De Konservatives skatteordfører, Frederik Bloch Münster, nu vil tage forslaget om en styrket klagemulighed med ind i forligskredsen.

Ordføreren foreslår, at ejendomsejere fremover skal kunne klage med udgangspunkt i værdien af en tilsvarende erhvervsgrund – i stedet for som i dag, hvor vurderingen baseres på værdien af en ubebygget boliggrund.

Det er et skridt i den rigtige retning, og kan fungere som et lille plaster – om end på et åbent og ret alvorligt sår.

Efter min mening ville det dog give endnu bedre mening, hvis ejendomsejere kunne klage over de foreløbige vurderinger med henvisning til faktiske handelspriser.

Stadig tillid?

Når næsten halvdelen af erhvervsejendomsvurderingerne skal rettes, må vi stille os et vigtigt spørgsmål: Kan vi overhovedet have tillid til de vurderinger, der står tilbage, eller er der også fejl blandt dem?

Så mange rettelser skaber ikke bare forvirring, men også usikkerhed om, hvorvidt vurderingssystemet fungerer, som det skal.

Den usikkerhed bliver ikke mindre af, at ejendomsejerne fortsat ikke har adgang til beregningsgrundlaget for vurderingerne. Der er brug for mere gennemsigtighed, så erhvervslivet kan få større tryghed og klarhed om deres skattegrundlag.

For selvom Vurderingsstyrelsen kalder vurderingerne foreløbige, skal vi huske på, at de allerede bruges som grundlag for erhvervslivets aconto-skat. Det er grundskyld og dækningsafgift, som skal betales med meget reelle og ikke foreløbige kroner og ører fra landets virksomheder. Det gør derfor kun fejlene endnu mere alvorlige.

Hybridmodel bør integreres

En udvidet klagemulighed alene løser ikke de grundlæggende udfordringer med vurderingssystemet. Hvis vi skal sikre retvisende vurderinger, er det nødvendigt med en model, der bygger på virkeligheden.

Hos EjendomDanmark bakker vi op om Thomas Bookers foreslåede hybridmodel, der kombinerer virkelige handels- og markedsdata med den nuværende model. En sådan model vil skabe større gennemsigtighed og give ejendomsejerne den tryghed og tillid, som i dag mangler.

Det er tid til en reel tilpasning – lappeløsninger er ikke nok.

Dette indlæg blev bragt for første gang d. 4. december 2024 i Finans. 

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program TBA.LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.