/ Nyheder / Debat: Fremtidens ejendomsbranche er både grøn og digital – men rammerne for det skal på plads først

Debat: Fremtidens ejendomsbranche er både grøn og digital – men rammerne for det skal på plads først

Bedre regulatoriske rammer for afprøvning og storskalatest er et godt sted at starte, hvis man gerne vil skabe en grønnere, mere digital og mere effektiv ejendomsbranche.

Af

Foto: iStock

Selvom verden stander i våde på grund af coronakrisen, må vi ikke glemme den store udfordring, som den grønne omstilling også udgør. Og når vi taler om den grønne omstilling, er det ikke til at komme udenom, at vi skal tale mere om vores bygninger.

Det er der flere grunde til. For det første den åbenlyse, at bygninger står for 40 pct. af vores energiforbrug. Og da det er meget billigt og nemt at effektivisere og sænke energiforbruget her, er det en oplagt vej til at reducere vores klimaaftryk. Hvis vi skal nå klimamålsætningerne på den hurtigste og mest effektive måde, skal vi med andre ord have grønnere bygninger. I private udlejningsejendomme – både til bolig og erhverv – er det grønne potentiale så stort, at de samfundsøkonomisk rentable energieffektiviseringer vil kunne reducere det danske C02-udslip med ca. 130.000 tons årligt!

For det andet er der den mindre åbenlyse, at bygninger også spiller en nøglerolle, når der eksempelvis skal laves plads til bedre affaldssortering, mere effektiv håndtering af større mængder regnvand, ladepladser til biler og så videre. Og skal vi have elektrificeret samfundet, skal der også gøres noget ved mange bygninger, så al den ekstra strøm faktisk kan komme ud til danskerne.

Grønne bygninger er med andre ord en forudsætning for et grønt samfund. Men tiltagene er mange og skal komme fra mange forskellige sider. De kommer bare ikke af sig selv: De grønne investeringer i ejendomme bliver nemlig hæmmet af, at det langt fra altid kan betale sig, og at reguleringen på området gør det til en både besværlig og langvarig proces at tænke grønt. Det skal der gøres noget ved.

Derfor har EjendomDanmark netop lanceret 17 forslag til, hvordan der kan skabes bedre ramme for grønne investeringer i ejendomsbranchen. Og her er blandt andet driftsstyring og ny teknologi centrale greb til at nedbringe energiforbruget. Lad mig her pege på tre steder, hvor man kunne sætte ind, hvis man vil skabe en grønnere, mere digital og mere effektiv ejendomsbranche.

Energiforbrug kan effektiviseres med digital driftsstyring

En oplagt måde at skabe mere effektive bygninger er ved at skabe mere intelligente bygninger. Digital driftsstyring rummer betydelige potentialer. Digital driftsstyring af for eksempel varmebehov kan være med til at forbedre en ejendoms energiforbrug.

Corona-krisen har medvirket til at tydeliggøre fordelene ved en sådan digital driftsstyring: I en tid hvor mange butiks- og kontoransatte har været at finde i private hjem, har erhvervslejemål med intelligent driftsstyring selv kunnet begrænse energiforbruget.

Men at få implementeret dette er ikke altid ligetil. Og det kræver under alle omstændigheder nogle investeringer. Potentialerne ved digital driftsstyring begrænses i dag således af en økonomisk barriere, hvor bygningernes ejere ikke kan se nogen fordel i at investere i innovativ driftsstyring, der jo også kommer for eksempel lejere til gode. Den åbenlyse løsning er, at alle omkostninger forbundet med forbrugsdrift skal kunne afregnes via forbrugsregnskaber – herunder også installering og brug af mere effektive driftsstyringsredskaber. Det kan de ikke i dag.

Kom på kursus

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.

Bedre adgang til data skal give nye idéer og løsninger

Jo bedre vi bliver til at monitorere ejendommenes anvendelse, energiforbrug og øvrige ejendomsforhold, desto bedre muligheder har vi også for at styre, effektivisere og vedligeholde ejendomme. Indgangen er opsamling og anvendelse data, som man allerede nu kan se i erhvervslivet og i den offentlige sektor. Her danner IoT og kunstig intelligens ved hjælp af automatiserede målinger og styringsmodeller i intelligente bygninger grundlag for nye redskaber, der blandt andet er med til at sikre bedre og lavere energiforbrug i de danske ejendomme.

Men forudsætningen for intelligente bygninger og ”smart cities” er, at data bliver opsamlet og indsamlet, og at data bliver bredt tilgængeligt, således at de frit anvendelige datamængder kan være fundament for nye idéer.

I Danmark er vi allerede gået langt ned ad den vej. Men vi er slet ikke i mål. Der er stadig muligheder for at øge tilgængeligheden af forbrugsdata på forsyningsområdet. Målet må være at gøre så store mængder data som muligt frit anvendelige for offentligheden og interesserede virksomheder. Det er et forslag, som både den tidligere regerings vækstteam for grøn energi og miljøteknologi, Dansk Erhverv og EjendomDanmark har talt for. Og et første skridt er at nedsætte en datatilgængelighedstaskforce, der skal undersøge yderligere potentiale i at gøre flere data offentligt tilgængelige.

Skab mulighed for nye løsninger og nye teknologier

Men bedre muligheder for at investere i effektiv bygningsdrift og flere data gør det måske ikke alene. Mange ejendomsejere vil – af hensyn til deres udlejere – nemlig helt naturligt holde sig lidt tilbage med at afprøve helt ny teknologi. Hvis et nyt, digitalt redskab ikke leverer varen, rammer det både folks boliger og arbejdspladser.

Men vi skal have afprøvet den nye teknologi. Og derfor skal der være bedre rammer for sådanne afprøvninger og storskalatest – men uden at lejere og ejere skal løbe uforsvarlige risici herved. En vej frem er at afprøve såkaldte ”regulatoriske frizoner”, hvori man kan skabe rum for test af grønne teknologier. Altså et nærmere defineret område, hvor man lemper de regulatoriske begrænsninger for eksempelvis ejendomsbranchen og forsyningsselskaberne og på den måde gør det mere attraktivt for grønne virksomheder at se mod ejendomsbranchen. De i dag meget komplekse regler og reguleringer spænder nemlig måske ben for de grønne potentialer.

Vejene frem for den grønne omstilling er mange. Og vi kan ikke pege på én teknologi eller ét redskab, der med et snuptag løser alle problemerne. Men vi ved, at der er store potentialer i at få udviklet og udbredt digitale og effektive løsninger til mere intelligente bygninger. Energieffektivisering er uomgængeligt, hvis klimamålene skal nås. Nu handler det bare om at få skabt rammerne for, at flere kaster sig over udvikling og udbredelse af disse digitale og effektive løsninger.

Dette debatindlæg er oprindeligt bragt i FacilityTech d. 9. juni 2020.