/ Nyheder / Ændringer i planloven: Bedre muligheder for opsyn med ungdomsboliger 

Ændringer i planloven: Bedre muligheder for opsyn med ungdomsboliger 

Folketinget vedtog d. 19. december 2023 en ændring af planloven, som introducerer en ny definition af ungdomsboliger i loven, som har fået navnet ”ustøttede private ungdomsboliger”. Det centrale i loven er særligt, at der nu kan stilles krav om, at lejerne i de omtalte boliger reelt er studerende.

Af

Forleden vedtog Folketinget en ændring af planloven. Lovforslaget til ændringen af planloven blev oprindeligt fremsat d. 26. oktober i år, og er en udløber af den politiske aftale om ”Opfølgning på evaluering af planloven mv.” som Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti indgik d. 15. juni 2022. Der er dermed tale om en gammel politisk aftale, som nu realiseres i lovgivningen. 

Ved ustøttede private ungdomsboliger forstås boliger, der skal udlejes til studerende, som boliger der ikke er omfattet af enten loven om støttede ungdomsboliger eller af loven om almene boliger.

Den nye planlov får betydning, når man som ejendomsinvestor eller developer i fremtiden planlægger sine kommende byggerier. Såfremt der skal opføres ustøttede private ungdomsboliger i forbindelse med byggeriet, skal man være opmærksom på, at man inden der søges byggetilladelse skal lade en deklaration på ejendommen tinglyse, der gør det klart, at formålet med anvendelsen er ustøttede private ungdomsboliger  

Som administrator af færdige byggerier skal man ligeledes være opmærksom på, at man i fremtiden ville skulle sikre, at ungdomsboligerne reelt bebos af enten studieaktive eller uddannelsessøgende. Dette skal sikres allerede ved indgåelse af lejeaftalen, herefter skal det bekræftes én gang årligt. Det sker ved, at man anmoder lejeren om fremsendelse af den nødvendige dokumentation. 

Flere ændringer i den vedtagne lov  

EjendomDanmark har også bidraget til høringsprocessen om lovforslaget, blandt andet ved at påpege nogle af de uhensigtsmæssigheder, som det oprindelige forslag ifølge organisationen indeholdt. Flere af dem er blevet indarbejdet i den endeligt vedtagne lov.  

Det drejer sig blandt andet om, at det er præciseret, at udlejer er berettiget til at indhente de nødvendige oplysninger om lejernes studieforhold. Det vil sige, at det reelt kan lade sig gøre at kontrollere, hvorvidt de er berettiget til boligerne.  

Ydermere er det blevet tilrettet, at der ved længere varige perioder, hvor boligerne ikke kan udlejes til studerende, er kommunalbestyrelsen alene, der kan træffe afgørelse om, hvorvidt boligerne kan udlejes til anden side. Dermed er det altså ikke Social- og Ældreministeriet. Begge tilretninger er eksempler på en formindskelse af den administrative byrde, som opstår ved at skulle administrere efter loven, og det mener EjendomDanmark er positivt.  

Husk de andre bolighensyn  

Hos EjendomDanmark ser man positivt på den nye planlov, særligt fordi udlejere nu har redskaber til at sikre, at lejere af fremtidige ustøttede ungdomsboliger faktisk er studieaktive. Dette bidrager til den ønskede diversitet i beboersammensætningen samt fremmer blandede og varierede byer. Desuden anerkendes lempede krav til parkeringsforhold ved opførelse af ustøttede ungdomsboliger for deres positive indvirkning på projektprisen og støtte til grøn byomdannelse. 

EjendomDanmarks juridiske direktør Lena Hartmann understreger dog vigtigheden af, at fokus på nye ungdomsboliger i fremtidige lokalplaner ikke hæmmer andre byggerier. Det er nødvendigt at opretholde mangfoldighed i byggeriet for at imødekomme behovene hos alle befolkningsgrupper, der søger mod storbyerne.  

“Det er vigtigt, at vi fastholder kadencen og mangfoldigheden i byggeriet, så boligudbuddet også i fremtiden matcher efterspørgslen,” påpeger Lena Hartmann. 

Flere værktøjer kan tages i brug 

Flere værktøjer er nødvendige for at realisere ambitionen om blandede byer herunder eksempelvis adgangen til boligstøtte, mener EjendomDanmark. 

“Det bør også være muligt at modtage boligstøtten til værelser uden eget køkken. Det vil skabe bedre incitamenter for opførslen af nye kollegieværelser frem for den nuværende praksis, hvor der selv i relativt små lejligheder etableres tekøkkener og lign., for at sikre adgangen til boligstøtte,” udtaler Lena Hartmann og understreger behovet for at udvide mulighederne for boligstøtte. 

EjendomDanmark ønsker ligeledes, at lempede regler for lejefastsættelse i nybyggeri skal gælde for værelser og ikke kun lejemål med eget køkken. Organisationen ser dette som afgørende for at skabe sammenhæng og incitament for investorer og foreslår desuden, at der iværksættes bredere undersøgelser af barrierer, da de anser det for både økonomisk byrdefuldt og skadeligt for klimaet. 

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.