/ Nyheder / Landsmøde med digital formandsberetning og økonomisk vejrudsigt

Landsmøde med digital formandsberetning og økonomisk vejrudsigt

Corona, kommunal anvisningsret og rekruttering af fremtidens arbejdskraft. Henrik Dahl Jeppesen, formand for EjendomDanmark, kom vidt omkring i sin onlinekorte beretning til det årlige landsmøde. Medlemmerne fik siden en økonomisk vejrudsigt ved erhvervsøkonom Mark Gibson fra Realkredit Danmark, der meldte om lysere tider.

Af

Corona havde som sidste år lagt en dæmper på størrelsen af EjendomDanmarks landsmøde, som i år foregik fra erhvervsorganisationens kursuslokale, hvor medlemmerne havde valgt at følge begivenheden digitalt.

Pandemien fyldte også i Henrik Dahl Jeppesens formandsberetning.

”Sidste år indledte jeg beretningen med at sige velkommen til en lidt speciel generalforsamling i en meget speciel tid. Jeg kunne sige det samme i dag,” sagde han.

Siden roste han branchen for dens håndtering af corona.

”(…) ejere og managers bærer en stor del af ansvaret for, at så mange butikker og lejere har klaret krisen relativt godt. Med milliardstore restancer og enkelt aftaler, har vi hjulpet vores lejere i en meget svær situation.”

Fra politik til nye tiltag

Formanden tog også fat på brandvarme politiske emner som lagerskat og den kommunale anvisningsret for private udlejningsboliger:

”(…) regeringen vil gerne have os med ved at lave frivillige aftaler om kommunal anvisning i private lejeboliger. Og hvis ikke frivillige, så desværre med tvang. Lad det være sagt klart. Det skal være frivilligt, det skal være ubureaukratisk og så skal det selvfølgeligt være til en fair leje.”

Henrik Dahl Jeppesen løftede samtidig sløret for en ny indsats for at rekruttere fremtidens arbejdskraft, som EjendomDanmark netop har søsat. Der bliver brug for flere hænder og skarpe hoveder – til alt lige fra serviceopgaver i gården til lejevarslinger, finansiel styring og udvikling af store porteføljer. Og der bliver brug for endnu mere uddannelse og efteruddannelse.

”Det gør vi noget ved nu med en første indsats og kampagne i 2021 og 2022 – med udrulning efter sommerferien. Og forhåbentligt med et set up, som betyder, at vi sammen – som branche – kan køre fælles kampagner for at tiltrække nye og flere medarbejdere til branchen i en længere årrække frem.”

Sidst men ikke mindst præsenterede Henrik Dahl Jeppsen en ny fond, EjendomDanmark fonden, som har til formål at støtte projekter og initiativer i ejendomsbranchen.

Nye ansigter i bestyrelsen

På landsmødet blev der også valgt nye bestyrelsesmedlemmer til hovedbestyrelsen, mens andre havde valgt at takke af.

Thomas Kempf fra Newsec trådte ud af bestyrelsen grundet nyt job uden for branchen. Jens Thoregaard valgte ikke at genopstille. Desuden havde Boris N. Kjeldsen valgt at træde ud af forretningsudvalget, men dog stadig være en del af hovedbestyrelsen.

Adm. direktør Michael Byrgesen Hansen fra Heimstaden og revisor Knud Wilken-Jensen fra Slagelse Grundejerforening blev valgt ind i hovedbestyrelsen.

Økonomisk vejrudsigt med positive takter

Erhvervsøkonom Mark Gibson fra Realkredit Danmark afrundede landsmødet med at give en økonomisk vejrudsigt. han var overvejende positiv i sin udmelding om den globale økonomi og vækst:

”Uanset om man ser på USA, Europa eller Kina, så er der høje vækstforventninger til indeværende år og også til 2022.”

Han lagde dog ikke skjul på, at der var en række ubekendte faktorer i forhold til smittespredningen af covid-19, som kan få betydning i enten positiv eller negativ retning.

”Forhåbentlig bliver vi nu hjulpet på vej af varmere vejr, hvor vi er mere uden for. Håbet er også, at vi til efteråret har fået vaccineret så mange, at smitten ikke bider fat. Siden bliver det også spændende at se, hvor længe vaccinen holder.”

Solskin på erhvervs- og ejendomsmarkedet

Han zoomede efterfølgende ind på Danmark, hvor situationen heller ikke er så skidt endda, fastslog han.

”Første nedlukning kostede på den økonomiske aktivitet i 2020, men anden nedlukning ser ud til at have haft et markant mindre negativt aftryk. Måske fordi vi er blevet væsentligt bedre til at omstille os i forhold til covid-19.”

Også en dugfrisk temperaturmåling fra Realkredit Danmark på investerings- og erhvervsejendomme ser lovende ud:

”Sektorerne kontor, retail og bolig klarer sig godt. Alt i alt ser det ud til, at vi går en god tid i møde både vækstmæssigt globalt, men også lokalt i Danmark. Og det ser også ud til, at solen skinner lidt mere end tidligere på erhvervs- og ejendomsmarkedet.”

2021

bliver året, hvor startskuddet til en stor indsats for rekruttering lyder.