/ Nyheder / Er din ejendom sikret, når vejret viser tænder?

Er din ejendom sikret, når vejret viser tænder?

Vildt, vådt og voldsomt. 2023 blev det vådeste år i Danmark nogensinde. Alm. Brand råder ejendomsejere til at gå ejendommene efter i sømmene for at
forebygge skader fremadrettet.

Af

Antallet af skadesanmeldelser forårsaget af vejret er steget. Foto: Casper Dalhoff/Caspersalhoff/Ritzau Scanpix.

De senere år har forsikringsselskabet Alm. Brand fået et stigende antal skadesanmeldelser forårsaget af vejret, og i 2023 eskalerede det.

”Vi fik historisk mange anmeldelser om bygningsskader forårsaget af indtrængende vand fra kælder til kvist. Vi har brugt tid og kræfter på at reetablere det skaderamte, men det kræver forebyggelse at sikre, at samme skader ikke opstår igen,” fortæller Peter Mathisen, der er direktør for Bygning & Løsøre i Skadeservice i Alm. Brand.

Voldsomt vandtryk

Den største udfordring i øjeblikket er, at de store nedbørsmængder har givet en høj grundvandsstand i store dele af Danmark, og kloakkerne er pressede til det yderste. Det gør det svært at aflede kommende regnskyl.

”Kan vandet ikke absorberes, løber det oven på jorden og finder nemmere vej til gårdspladsen og ind i ejendommenes kældre. I værste tilfælde bliver vandet presset op af kloakken inde i ejendommen. Vi ser endda ejendomme, hvor der kommer så stort et vandtryk udefra, at vandet bliver presset igennem kældervæggene,” siger Peter Mathisen.

Tjek terrænet

Vil ejendomsejerne sikre sig mod vejrskader fremadrettet, har Peter Mathisen en række råd til, hvor der kan sættes ind. Først og fremmest gælder det om at få skabt et terræn omkring ejendommen, der sikrer, at vandet løber hen til et
regnvandsbassin eller et større afløb.

”Det handler om at få skabt en hældning væk fra ejendommen, der får spredt vandet ud og væk. Der er også meget at hente ved at se på den belægning, der omkranser ejendommen. Måske kan udvalgte asfalterede arealer udskiftes til noget mere granuleret, der bedre kan absorbere vandet,” lyder det fra Peter Mathisen.

Sørg for at sikre kælderen

Et af de områder, der typisk er hårdest ramt ved kraftig regn, er ejendommens kælder. Når kældre oversvømmes, skyldes det enten tilstrømning af vand udefra, eller at vandet presser sig op gennem afløbet. At
sikre afløbet klares nemt ved at installere et højvandslukke, oplyser Peter Mathisen.

”Er der tryk på vandet i kloakken, lukker en membran, så vandet ikke kan komme op gennem afløbsristen i gulvet. Har du ikke monteret et højvandslukke, kan du lægge plastik og en tung sandsæk over dine gulvafløb og toilet for at begrænse opstigende kloakvand,” forklarer han og fortsætter:

”Skal du holde udefrakommende vand fra døren, handler det igen om at kigge
på terrænet. Det øverste trin på kældertrappen bør være fem til syv cm højt, så vandet løber uden om i stedet for ned ad trappen. Det samme gælder lyskasserne. Er de hævet over terræn, så sikrer du, at vandet ikke trænger ind
den vej.”

Peter Mathisen råder samtidig til, at installationer og ejendele i kælderen hæves et godt stykke over gulvniveau og placeres på et underlag, der ikke suger vand, for at minimere eventuelle skader.

Kig på klimaskærm

Endelig gælder det om at have en god vedligeholdelsesplan for ejendommen, hvor der er fokus på klimaskærm og vandafledning.

”Måske trænger tag, facade eller vinduer til vedligehold. Det kan også være, at tagrenderne skal udskiftes, at der skal ny inddækning omkring kvistene, eller at kloakledningerne trænger til et eftersyn. Denne type reparationer gør en verden til forskel, hvis man vil undgå vandskader forårsaget af vejret,” siger Peter Mathisen.

Hvordan er du forsikret?

Har du tegnet en ejendomsforsikring hos Alm. Brand, dækker den som standard skader, der sker som følge af et voldsomt skybrud. Vil du være dækket ved al slags nedbør, kan du købe tilvalgsdækningen Udvidet Vandskade. Det kan for eksempel være i situationer, hvor en kombination af vand og blæst får vandet til at trænge ind under tag, ved kviste og facader, hvor furerne ikke er intakte eller slidte. I 2024 har Alm. Brand udvidet med flere dækninger og tilføjet helt nye dækninger for at tilbyde EjendomDanmarks medlemmer en stærk, skræddersyet brancheaftale. Læs mere på almbrand.dk