/ Nyheder / Er din ejendom sikret, når vejret viser tænder?

Er din ejendom sikret, når vejret viser tænder?

Vildt, vådt og voldsomt. 2023 blev det vådeste år i Danmark nogensinde. Alm. Brand råder ejendomsejere til at gå ejendommene efter i sømmene for at
forebygge skader fremadrettet.

Af

Antallet af skadesanmeldelser forårsaget af vejret er steget. Foto: Casper Dalhoff/Caspersalhoff/Ritzau Scanpix.

De senere år har forsikringsselskabet Alm. Brand fået et stigende antal skadesanmeldelser forårsaget af vejret, og i 2023 eskalerede det.

”Vi fik historisk mange anmeldelser om bygningsskader forårsaget af indtrængende vand fra kælder til kvist. Vi har brugt tid og kræfter på at reetablere det skaderamte, men det kræver forebyggelse at sikre, at samme skader ikke opstår igen,” fortæller Peter Mathisen, der er direktør for Bygning & Løsøre i Skadeservice i Alm. Brand.

Voldsomt vandtryk

Den største udfordring i øjeblikket er, at de store nedbørsmængder har givet en høj grundvandsstand i store dele af Danmark, og kloakkerne er pressede til det yderste. Det gør det svært at aflede kommende regnskyl.

”Kan vandet ikke absorberes, løber det oven på jorden og finder nemmere vej til gårdspladsen og ind i ejendommenes kældre. I værste tilfælde bliver vandet presset op af kloakken inde i ejendommen. Vi ser endda ejendomme, hvor der kommer så stort et vandtryk udefra, at vandet bliver presset igennem kældervæggene,” siger Peter Mathisen.

Tjek terrænet

Vil ejendomsejerne sikre sig mod vejrskader fremadrettet, har Peter Mathisen en række råd til, hvor der kan sættes ind. Først og fremmest gælder det om at få skabt et terræn omkring ejendommen, der sikrer, at vandet løber hen til et
regnvandsbassin eller et større afløb.

”Det handler om at få skabt en hældning væk fra ejendommen, der får spredt vandet ud og væk. Der er også meget at hente ved at se på den belægning, der omkranser ejendommen. Måske kan udvalgte asfalterede arealer udskiftes til noget mere granuleret, der bedre kan absorbere vandet,” lyder det fra Peter Mathisen.

Sørg for at sikre kælderen

Et af de områder, der typisk er hårdest ramt ved kraftig regn, er ejendommens kælder. Når kældre oversvømmes, skyldes det enten tilstrømning af vand udefra, eller at vandet presser sig op gennem afløbet. At
sikre afløbet klares nemt ved at installere et højvandslukke, oplyser Peter Mathisen.

”Er der tryk på vandet i kloakken, lukker en membran, så vandet ikke kan komme op gennem afløbsristen i gulvet. Har du ikke monteret et højvandslukke, kan du lægge plastik og en tung sandsæk over dine gulvafløb og toilet for at begrænse opstigende kloakvand,” forklarer han og fortsætter:

”Skal du holde udefrakommende vand fra døren, handler det igen om at kigge
på terrænet. Det øverste trin på kældertrappen bør være fem til syv cm højt, så vandet løber uden om i stedet for ned ad trappen. Det samme gælder lyskasserne. Er de hævet over terræn, så sikrer du, at vandet ikke trænger ind
den vej.”

Peter Mathisen råder samtidig til, at installationer og ejendele i kælderen hæves et godt stykke over gulvniveau og placeres på et underlag, der ikke suger vand, for at minimere eventuelle skader.

Kig på klimaskærm

Endelig gælder det om at have en god vedligeholdelsesplan for ejendommen, hvor der er fokus på klimaskærm og vandafledning.

”Måske trænger tag, facade eller vinduer til vedligehold. Det kan også være, at tagrenderne skal udskiftes, at der skal ny inddækning omkring kvistene, eller at kloakledningerne trænger til et eftersyn. Denne type reparationer gør en verden til forskel, hvis man vil undgå vandskader forårsaget af vejret,” siger Peter Mathisen.

Hvordan er du forsikret?

Har du tegnet en ejendomsforsikring hos Alm. Brand, dækker den som standard skader, der sker som følge af et voldsomt skybrud. Vil du være dækket ved al slags nedbør, kan du købe tilvalgsdækningen Udvidet Vandskade. Det kan for eksempel være i situationer, hvor en kombination af vand og blæst får vandet til at trænge ind under tag, ved kviste og facader, hvor furerne ikke er intakte eller slidte. I 2024 har Alm. Brand udvidet med flere dækninger og tilføjet helt nye dækninger for at tilbyde EjendomDanmarks medlemmer en stærk, skræddersyet brancheaftale. Læs mere på almbrand.dk

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.