/ Nyheder / Nyt bilag med nøgleoplysninger skal udleveres ved salg af andelsbolig

Nyt bilag med nøgleoplysninger skal udleveres ved salg af andelsbolig

I forlængelse af Folketingets ændringer til andelsboligforeningsloven som følge af den politiske aftale om mere robuste andelsboligforeninger, har Erhvervsstyrelsen udsendt bekendtgørelse med præciserende regler om nøgleoplysninger, der både vedrører sælgers oplysningspligt ved salg samt bestyrelsens pligt til at fremlægge centrale økonomiske nøgleoplysninger på den årlige ordinære generalforsamling.

Af

Nyt bilag med centrale nøgleoplysninger

Med bekendtgørelsen indføres et nyt bilag 4 med centrale økonomiske nøgleoplysninger. Nøgleoplysningerne er ikke nye, da de alle tillige figurerer i bilag 1. Der er blot udvalgt de ni nøgleoplysninger fra bilag 1, som man mener det er vigtigt at generalforsamlingen holdes orienteret om.  

Der er krav til, at nøgleoplysningerne skal udleveres i en særlig formular, der er godkendt af Erhvervsministeren, hvorfor man skal benytte enten det bilag, der er optrykt i bekendtgørelsen og som kan findes på retsinformation, eller det bilag 4 som er uploadet på Erhvervsstyrelsens hjemmeside i en pdf-version, der kan udfyldes og efterfølgende udskrives direkte fra hjemmesiden. 

Find bilag 4 her: www.erst.dk (I kolonnen til højre)

Vær opmærksom på, at for at bruge pdf-filen, skal man højre klikke på linket og vælge “gem som”. Gør man ikke det, så får man en fejlmeddelelse.   

 

Udlevering af nøgleoplysninger

I forbindelse med overdragelse af en andelsbolig, så fremgår det af bekendtgørelsen, at sælger fra den 1. juli 2018 er forpligtet til at udlevere de centrale økonomiske nøgleoplysninger, der fremgår af det nye bilag 4.

Erhvervsstyrelsen har den 12. juli 2018 udtalt, at de ikke mener, at bilag 4 skal udleveres før andelsboligforeningen har afholdt ordinær generalforsamling, hvor bilag 4 har været fremlagt. 

Uanset om man udleverer bilag 4 eller ej, skal man stadigvæk udlevere bilag 1-3, hvorfor der ikke er ændret i disse, men blot tilføjet et yderligere bilag, der skal udleveres i forbindelse med handel af andelsbolig. 

Der er samme formkrav til udleveringen af de centrale nøgleoplysninger (bilag 4), som til de nøgleoplysninger, der fremgår af bilag 1-3, ligesom der er samme formkrav til udfyldelse af nøgleoplysningerne.

Det vil sige, at andelsboligforeningen har ti dage til udfyldelse af bilag 4 og udlevering heraf til sælger, fra det tidspunkt hvor sælger anmoder herom. Ligesom sælger kan opfylde sin oplysningspligt overfor køber ved at henvise til en hjemmeside, hvor bilag 4 er gjort tilgængelig, således at det ikke er nødvendigt at sende bilag 4 fysisk til køberen.

 

Ændring af ABL

Sælger har desuden pligt til at gøre køber bekendt med indholdet af bl.a. ABL § 5 og § 16, stk. 3. Disse bestemmelser er ændret pr. 1. juli 2018.

Valuarvurderinger

I forbindelse med ophøjelse af normen om valuarvurderinger til bekendtgørelsesniveau, er ordlyden af § 5, stk. 2, litra b blevet ændret til: 

“Den kontante handelsværdi som udlejningsejendom på grundlag af en vurdering, der ikke må være ældre end 18 måneder, og som er foretaget af en valuar med indsigt i prisfastsættelsen og markedsudviklingen for udlejningsejendomme.”

Derudover er der indsat en rammebeføjelse til ministeren i § 5, stk. 15:

“Erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler om, hvilke personer der kan udarbejde en vurdering som nævnt i § 5, stk. 2, litra b, og om udarbejdelsen af vurderingen.”

Forældelse af krav om overpris

Reglen om 6 måneders forældelse for overpriskrav mod sælger er blevet afskaffet, hvorefter ordlyden af § 16, stk. 3 er ændret til:  

Er overdragelsen sket i strid med §§ 5 eller 11, kan erhververen kræve prisen nedsat og en eventuelt erlagt overpris tilbagebetalt.”

Opfyldelse af sælgers pligt til at orientere køber

Hvis sælger i forbindelse med handlen orienterer køber om ABL § 5 og § 16, stk. 3 ved at vedlægge et udskrift af lovteksten, skal man huske at opdatere lovteksten i overensstemmelse med dette.

Hvis du bruger brancheforeningernes fælles overdragelsesaftale, så er bilaget med information om loven opdateret.

Bilag 4 skal forelægges på generalforsamling

Det er ikke kun ved salg af andelsboliger, at bilag 4 skal udleveres. Bestyrelsen er pr. 1. juli 2018 pålagt en pligt til at forelægge de centrale økonomiske nøgleoplysninger for generalforsamlingen i et særligt skema (bilag 4), hvilket skal ske på baggrund af det regnskab, der skal godkendes på generalforsamlingen.

Ved indkaldelse til ordinær generalforsamling kan bilag 4 vedlægges som bilag til indkaldelsen, men det er ikke et krav.

Rent praktisk kan forelæggelsen på generalforsamlingen give udfordringer, hvis generalforsamlingen fx beslutter en ændring i henlæggelser til vedligeholdelse, der er forskellig fra det bestyrelsen har indstillet skal være gældende, idet dette har betydning for nogle af nøgleoplysningerne i bilag 4. Det samme gør sig gældende ved ændringer i boligafgiften.

I så fald må bestyrelsen foretage de nødvendige ændringer af bilag 4 – evt. i en pause på generalforsamlingen – således at bilag 4 svarer overens med generalforsamlingens beslutninger.

 

Ikrafttræden

Bekendtgørelsen om nøgleoplysninger trådte i kraft den 1. juli 2018, det vil sige, at reglerne om oplysningspligt gælder for overdragelsesaftaler, der indgås den 1. juli 2018 eller senere, og reglerne om fremlæggelse af bilag 4 på generalforsamlingen gælder for generalforsamlinger, der afholdes den 1. juli 2018 eller senere. 

 

Du kan læse bekendtgørelsen her

Andelsboligforeningsloven blev ændret ved lov nr. 555 af 29. maj 2018.

Læs ændringsloven her 

Mere om andelsboliger

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.