/ Nyheder / Københavns Kommune er blevet mere ejendomsvenlig

Københavns Kommune er blevet mere ejendomsvenlig

Københavns Kommune er begyndt at tænke i mere ejendomsvenlige baner. Det skyldes især, at kommunen har forbedret sagsbehandlingstiden på byggesager samt nedsat timegebyret.

Af

Københavns Kommune ser nu ud til at bevæge sig i den rigtige retning i Ejendomsforeningen Danmarks undersøgelse. Hvor kommunen i 2017 indtog sidstepladsen som nr. 98 og i 2016 landede på en 93.-plads, indtager København i år en 89.-plads.

Det skyldes, at kommunens byggesagsbehandlingstid er faldet med ti dage, og nu kun ligger to dage over landsgennemsnittet på 44 dage. Samtidig har kommunen sat gebyret for byggesagsbehandling ned med 106 kr. i timen, så det nu koster 693 kr. at få behandlet sin byggesag, men det ligger stadig noget over landsgennemsnittet på 469 kr. Næste år forsvinder gebyret dog helt i København, hvilket forventeligt vil få landets største by til at stige endnu mere på listen. Havde kommunen fjernet gebyret i år, ville København have fået en 76. plads. Der er også sket en reduktion på fire procent i mængden af ejendomsforbrydelser, som indbrud, hærværk og brandstiftelse siden sidste år.

 

Grunden til, at Københavns Kommune stadig placerer sig inden for top-10 af landets dyreste kommuner, er, at både grundskyld og dækningsafgift er skruet helt i top.

”For begge skatteformer gælder det, at de nye ejendomsvurderinger får stor betydning. Dækningsafgiften ændres allerede i 2020, og modsat de andre ejendomsskatter, er den ikke omfattet af en indfasningsordning. Dermed kan en hel del erhvervsdrivende se frem til en voldsom stigning i skattebetalingen fra det ene år til det andet, til skade for den økonomiske aktivitet. I den forbindelse er det væsentligt, at Københavns Kommune er opmærksomme på muligheden for at sætte satserne ned”, siger Jannick Nytoft, der er administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

Blandt landets regioner er Region Hovedstaden igen i år den region, der klarer sig dårligst. Jannick Nytoft pointerer, at de sjællandske kommuner tæt på hovedstaden generelt klarer sig dårligt i Ejendomsforeningen Danmarks undersøgelse.

”Det skyldes blandt andet den centrale placering tæt på København, som giver en høj aktivitet i kommunerne trods dårligere ejendomsvilkår. Kommunerne har ikke samme incitament til at forbedre vilkårene som de mindre kommuner, der ligger længere væk fra storbyerne”, siger Jannick Nytoft.

 

Mindre kommuner slår landets største i ejendomsvenlighed

Mindre fynske og jyske kommuner løber med sejren, når det handler om at skabe de bedste rammer for brugere af de danske ejendomme. I år er det Assens, der løber med sejren som landets mest ejendomsvenlige kommune, tæt fulgt af Billund på andenpladsen og Lemvig på tredjepladsen.

De mindre kommuners topplaceringer hænger ifølge Ejendomsforeningen Danmark sammen med, at kommunerne langt fra de store byer er mere bevidste om, at gode rammebetingelser og service er vigtigt, hvis det lokale erhvervsliv og ejendomsmarked skal trives. Undersøgelsen viser for eksempel, at der alene på sagsbehandlingstiden er 400 mio. kr. at hente i årlige besparelser, hvis bare alle kom ned på 21 dage, hvor den 10. hurtigste kommune i dag ligger.

Generelt får de største kommuner en lav placering i undersøgelsen, hvor Aarhus Kommune indtager en 95. plads, København lander på 89. pladsen, efterfulgt af Odense på 63. pladsen og Aalborg på 60. pladsen.

”Kommunerne omkring de større byer har en geografisk fordel, som let kan blive en sovepude, når det kommer til at tiltrække virksomheder, arbejdspladser og nye borgere. I vores undersøgelse kan man se, at især de mindre byer har forstået, at færre gebyrer, hurtigere sagsbehandling og lavere ejendomsskatter er med til at skabe arbejdspladser og økonomisk vækst”, siger Jannick Nytoft.

Ejendomsforeningen Danmarks undersøgelse viser, at det overordnet går bedre for ejendomsvenligheden set i forhold til sidste år. 11 kommuner har valgt at sætte dækningsafgiften ned, tre kommuner har sænket grundskylden, og to kommuner har fjernet byggesagsgebyret. Ejendomsforbrydelser er faldet med fem procent på landsplan. Modsat har 40 kommuner valgt at sætte byggesagsgebyret op, og byggesagsbehandlingstiden er steget med tre dage i gennemsnit.

 

Kommunerne vurderes ud fra følgende parametre

  • Dækningsafgift
  • Grundskyld
  • Om kommunes private lejeboliger er reguleret eller ej
  • Sagsbehandlingstiden for byggesager
  • Byggesagsgebyrer
  • Antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud) per 100.000 bygningskvadratmeter
     

Top-10

Bund-10

Assens

1

København

89

Billund

2

Allerød

90

Lemvig

3

Albertslund

91

Thisted

4

Ishøj

92

Struer

5

Rudersdal

93

Skive

6

Halsnæs

94

Stevns

7

Aarhus

95

Hedensted

8

Herlev

96

Vejen

9

Dragør

97

Haderslev

10

Holbæk

98

Could not find post with assigned ID

Kontakt