/ Nyheder / Studietid: Nu begynder boligjagten!

Studietid: Nu begynder boligjagten!

65.714 unge har i nat fået afgjort deres uddannelsesvej, og nu er boligjagten for alvor skudt i gang. De små værelser og lejeboliger bliver revet væk, men en løsning kan være, at de studerende slår sig sammen i en delelejlighed. EjendomDanmark har i samarbejde med BL – Danmarks Almene Boliger og Lejernes LO udarbejdet fem gode råd til, hvordan de studerende kommer godt i gang. Samtidig bør de studerende være opmærksomme på fupmagere på markedet.

Af

Foto: istock

Stadig flere unge står uden et sted at bo, når de skal begynde på deres uddannelse. Værelser eller lejligheder med få kvadratmeter er hurtigt revet væk. EjendomDanmark råder de unge til at slå sig sammen i en delelejlighed og har i samarbejde med BL – Danmarks Almene Boliger og Lejernes LO udarbejdet fem gode råd til, hvordan de studerende kommer godt i gang.

Lejekontrakt og fremleje

Den mest anvendte løsning er, at en person underskriver lejekontrakt med udlejer og herefter fremlejer værelserne til sine øvrige bofæller. En person påtager sig hermed ansvaret som hovedlejer og er samtidig værelseslejernes udlejer. Derfor er det vigtigt at sætte sig grundigt ind i, hvordan man laver en rigtig fremlejeaftale på værelserne.

Ind- og fraflytning

Når bofællesskabet flytter ind, skal hovedlejer senest to uger efter indflytning sende en mangelliste til udlejeren, hvis de for eksempel finder ridser i gulvet eller huller i væggen. Der er ikke noget krav om, at der skal laves indflytningssyn ved fremleje af enkeltværelser, men det er en god idé, så bofællerne ikke bliver uenige om værelsets stand senere.

Vedligehold

Sørg for at aftale, hvem der har ansvaret for løbende at male vægge og lakere gulve på værelserne. Og få det nedskrevet i fremlejekontrakten.

Spilleregler

Det ligger i bofællesskabets natur, at man taler om tingene og løser problemerne selv. For at undgå, at der opstår konflikt, er det derfor en god idé at opstille nogle spilleregler for eksempelvis rengøring, besøg fra kærester og rygning.

Særlig rådgivning

Lejeloven er meget kompliceret. Selv om du læser vejledningen og sætter dig godt ind i sagerne, inden bofællesskabet flytter ind, er det en god idé at få hjælp fra en advokat eller jurist, der har et godt kendskab til lejeret. Rådgivningen vil hjælpe jer med at se lejeaftalen på lejligheden igennem og udarbejde en god fremlejeaftale på værelserne, så I undgår konflikter. Læs vejledningen inden mødet med jeres rådgiver, så I er klædt på til at indgå i en dialog og kender reglerne. Når I har fået en god lejeaftale på plads, kan I bruge vejledningen som opslagsværk.

Pas på fupmagere

Jannick Nytoft, administrerende direktør fra EjendomDanmark, opfordrer samtidig de studerende til at være varsomme over for fupmagere.

”Den store efterspørgsel på lejeboliger ved studiestart lokker ofte en håndfuld fupmagere på banen, der forsøger at platte sig til penge på de unge boligsøgendes bekostning. Ofte udgiver de sig for at være boligudlejere, og de forsøger at udleje boliger, der ikke eksisterer, eller som de ikke har råderet over,” siger Jannick Nytoft.

De studerende bør i denne forbindelse være særligt opmærksomme, hvis det ikke er muligt at få lejligheden at se, hvis den virksomhed, der lejer boliger ud, ikke har et fast kontor eller en hjemmeside, hvis udlejer kun har den ene lejlighed eller ikke ejer den. (Tjek ejerskabet på www.ois.dk, herunder om det er en leje-, andels- eller ejerbolig). Studerende bør også være varsomme med at få pengene for hurtigt op af lommen.

Eksempelvis bør man ikke betale for at få oplyst adressen på en lejlighed. Hvis udlejer hverken er ejer eller administrator, bør man ikke betale depositum, før der er adgang til lejligheden, og man står med nøglen i hånden.

Kontakt