Vi benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies   

”Lejelovens tilbudspligt er kun til fordel for de få”

Et konkret salg af en række boligudlejningsejendomme til en gruppe pensionsselskaber har skabt politisk debat om lejelovens tilbudspligt de seneste dage.

Ejendomsforeningen Danmark har kontaktet boligminister Inger Støjberg og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

Tilbudspligten giver i dag lejerne forkøbsret til en boligudlejningsejendom, hvis ejendommens ejer ønsker at sælge, og hvis lejerne ønsker at stifte en andelsboligforening.

Det har blandt andet været fremme, at lejernes overtagelse af en konkret udlejningsejendom som andelsboligforening vil forhindre, at en ny privat ejer kan lade huslejen stige. Den argumentation bygger, ifølge Ejendomsforeningen Danmark, på manglende viden om de faktiske forhold i privat boligudlejning.

”Man glemmer, at den nye ejer, på samme måde som den tidligere ejer, er omfattet af lejeloven for private lejeboliger. Det betyder blandt andet, at den nye ejer ikke bare kan sætte huslejen op. Det er et kompliceret regelsæt, der gælder for de private lejeboliger”, siger Torben Christensen, der er administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

Hvis ejendommen overgår til at blive en andelsboligforening, så er det de mere lempelige regler for andelsboliger, der gælder.

"Hvis en udlejningsejendom er blevet overtaget af en andelsboligforening, så er det fremover flertallet i andelsboligforeningen, der bestemmer over ejendommen. Det gælder blandt andet foreningens økonomi og fastsættelse af boligafgiften. De månedlige udgifter for andelshaverne vil dog ofte blive højere, end hvis de fortsatte som lejere. Når nogle alligevel er interesseret i den løsning, så skyldes det, at de eksisterende lejere ofte kan opnå en skattefri privatøkonomisk gevinst, hvis de efter overtagelsen vælger at sælge deres andelsbolig”, fortæller Torben Christensen.

Ejendomsforeningen Danmark mener, at man bør se på tilbudspligten i et samfundsmæssigt perspektiv.

”Det vil samfundsmæssigt være en dårlig idé at udvide tilbudspligten. Det vil betyde, at endnu flere private lejeboliger vil forsvinde og blive erstattet af andelsboliger, der mere og mere kommer til at ligne ejerboliger. Lejelovens tilbudspligt er kun til fordel for de få, der tilfældigvis er lejere i den rigtige ejendom på det rigtige tidspunkt”, siger Torben Christensen.

Hvert år omdannes omkring 4.000 private lejeboliger til andelsboliger. En yderligere udvidelse af tilbudspligten vil formentlig betyde, at dette antal vil stige, og at antallet af lejeboliger dermed vil fortsætte med at falde. I 2015 var der 224.000 private lejeboliger i den professionelle udlejning.

Læs foreningens brev til boligminister Inger Støjberg og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen

Kontakt

Administrerende direktør
Torben Christensen 
Ejendomsforeningen Danmark
31 90 40 09

Hent foto

Direktør
Lars Brondt
Ejendomsforeningen Danmark
31 73 15 85

Hent foto

Denne pressemeddelelse blev sendt den 19. maj 2016