Vi benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies   

Forventninger falder for investeringsejendomme

Ejendomsinvestorerne har nedjusteret deres forventninger til investeringsejendomme i 2016. I fem kvartaler i træk har der ellers været fremgang at spore. Nu falder forventninger til det totale afkast med 0,2 procent.

Trods forventningerne til et faldende totalt afkast er det dog fortsat gode tider for investeringsejendomme. Der er blandt ejendomsinvestorerne en forventning om stigende ejendomsværdi, udlejningsprocent og markedsleje inden for både kontor, butik, industri og bolig. Det viser Ejendomsforeningen Danmarks forventningsundersøgelse for fjerde kvartal.

”I 2016 forventes et totalt afkast på 5,9 procent, hvilket er et godt totalt afkast, også selvom det svarer til et fald i forventningen på 0,2 procentpoint i forhold til sidste kvartal”, siger Morten Marott Larsen, der er cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark.

I 2017 og 2018 forventes et totalt afkast på 5,8 procent, hvilket er et fald på 0,1 procentpoint i forhold til sidste kvartal.

Brexit lægger mulig dæmper

Siden sidste forventningsundersøgelse har investorerne blandt andet måtte forholde sig til Briternes farvel til EU (Brexit). Det har været påpeget, at Brexit kunne føre til stigende priser på investeringsejendomme i Danmark, da nogle investorer ville foretrække Danmark frem for England. En anden effekt er risiko og forventninger om lavere økonomisk vækst, og det medfører faldende ejendomsværdier.

”Med de faldende forventninger i forhold til sidste kvartal, kunne det tyde på, at ejendomsinvesteringsbranchen tillægger risiko og forventninger om lavere økonomisk vækst størst betydning. Usikkerheden for, hvad fremtiden bringer, har muligvis lagt en dæmper på et marked i vækst”, siger Morten Marott Larsen.

Fortsat positive forventninger

Der er fortsat store forventninger til kontor, og det glæder Morten Marott Larsen.

”Det er glædeligt, at forventningerne til udlejningsprocenten for kontor fortsat er positiv. Den økonomiske tomgangsprocent på 12,7 procent skal gerne længere ned med tiden. Det ser ud til, at vi stadig bevæger os i den rigtige retning – langsomt, men sikkert”, siger han.

Forventningerne til boligområdet er fortsat positive. Investorerne forventer dog fortsat, at udlejningsprocenterne kommer til at stige mere for kontorområdet end for boligområdet. Det skyldes, at udlejningsprocenten for bolig i forvejen er høj.

Der er også positive forventninger til butikker med en god beliggenhed.

”Tomgangsprocenten på butiksområdet ligger på et nogenlunde niveau, og der er forventning om stigende markedsleje for denne sektor. Det kunne tyde på, at der er forventning om, at forbrugerne vil bruge flere penge i butikkerne, og der vil komme en efterspørgsel efter butikslokaler. At der er gang i butikkerne, vil smitte positivt af på dansk økonomi”, siger Morten Marott Larsen.

For alle de fire sektorer kontor, bolig, butik og industri gælder, at der er størst forventning til stigende ejendomsværdi, mens der er forventning om mindre stigninger i udlejningsprocent og markedsleje.

Læs webrapport

Se tidligere udgaver af Markedsstatistikken – forventninger

Kontakt

Cheføkonom
Morten Marott Larsen
Ejendomsforeningen Danmark
28 45 56 51
Hent foto

Denne pressemeddelelse blev sendt den 28. september 2016