Vi benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies   

Råd til de studerende: Søg bolig uden for din studieby

Den vilde boligjagt er for alvor gået ind i disse dage, og der meldes igen i år om, at de studerende har store problemer med at få en bolig tæt på studiet. Men der er faktisk ledige boliger at finde, hvis de nye studerende er villige til at tage toget eller bussen til studiet. 

En billig toværelseslejlighed i København K, V, N og Ø eller en lækker taglejlighed med et centralt postnummer som 5000, 8000 eller 9000. Det er, hvad mange kommende studerende i disse dage desperat leder efter i de store studiebyer. Men den type lejligheder er stort set aldrig ledige, og der er ikke plads til alle på de eftertragtede adresser. Til gengæld er der ledige boliger, hvis man leder lidt længere væk fra studiet og accepterer at bruge tid på transport.

En ny opgørelse over ledige boliger, annonceret hos Boligportal.dk i de fire store studiebyer og deres omegn, viser, at der faktisk er mange ledige lejeboliger at finde, hvis man er villig til at bosætte sig uden for byen og bruge tid på transport til studiet. Opgørelsen tæller aktive annoncer på sitet for både private lejeboliger, professionelt administrerede lejeboliger og almene lejeboliger på et, to, tre eller fire værelser. 

- Vi opfordrer de nye studerende til at være mindre selektive og søge lidt bredere, når de leder efter en bolig. Omegnskommunerne kan blandt andet tilbyde ledige boliger, endda med grønne områder i tilgift. Men det kræver, at man accepterer, at man skal sidde 20 minutter i et tog for at komme til forelæsning, siger Torben Christensen, direktør i Ejendomsforeningen Danmark. 

Større mulighed for lejebolig uden for studiebyerne 

På portalen er der omkring 222 ledige lejeboliger slået op i selve Aarhus, mens der er 555 i oplandet til Aarhus. I Odense er der 160 lejeboliger og 401 i Odense omegn. Aalborg by har 159 ledige lejeboliger, men 257 i studiebyens omegn. 

- Selv om tallet ikke viser det nøjagtige antal indflytningsklare lejeboliger til studerende, må man konstatere, at det giver håb til de boligsøgende. Det giver en mindre stresset studiestart at have en god bolig frem for at overnatte på vennernes sofaer i flere måneder, siger Torben Christensen. 

I det centrale København er der annonceret omkring 368 ledige lejeboliger, mens der er 278 i Københavns omegn. 

- Tallene bekræfter, at der isoleret set er flest ledige boliger centralt i København. Til gengæld er efterspørgslen her også rigtig mange gange større end i oplandet, og derfor gør man sig selv en bjørnetjeneste ved kun at søge centralt. Man formindsker simpelthen sine muligheder for at finde bolig, siger Henrik Løvig, adm. direktør i BoligPortal.dk. 

Der er også færre om buddet, hvis man søger uden for de store studiebyer. Mens der i gennemsnit er fire boligsøgende per lejebolig i København, er der kun tre per lejebolig i omegnen til København. I Aarhus er der også fire boligsøgende per lejebolig, mens der kun er én per lejebolig i omegnen. Det viser den seneste opgørelse over efterspørgsel fra Boligportal.dk. 

Se faktaark 

Læs også Ejendomsforeningen Danmarks gode råd til de unge, der søger bolig 

Denne pressemeddelelse er sendt den 27. august 2013