Vi benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies   

Minister vil sænke boligstandarden for lejerne

Et nyt lovforslag vil under dække af at reducere energiforbruget i de private udlejningsboliger halvere renoveringsindsatsen i de private lejeboliger. Men det vil sænke lejernes boligstandard betydeligt i den private udlejningssektor. Forslaget vil koste jobs i byggebranchen og vil stort set ingen effekt have på energiforbruget. Det vurderer Ejendomsforeningen Danmark. 

Mange private lejeboliger vil fremover ikke blive renoverede, hvis et lovforslag fra minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen, bliver vedtaget i Folketinget. Ministeren har i mandags sendt lovforslaget i høring hos blandt andet Ejendomsforeningen Danmark. 

Det er de såkaldte gennemgribende renoveringer, som står for skud. Det er renoveringer, hvor private lejeboliger eksempelvis får tidssvarende køkkener, bad, toiletter og nye installationer. Lovforslaget kobler reglerne for de gennemgribende renoveringer af ledige private lejemål med et krav om, at hele ejendommen skal have et energimærke svarende til D eller derover, før udlejer må foretage en gennemgribende renovering af lejemålet. 

Drastisk fald i renoveringer 

Ministeriet vurderer, at der vil ske et fald i renoveringsindsatsen på omkring 500 boliger om året. Ejendomsforeningen Danmark vurderer, at det snarere er omkring 1.000 lejeboliger årligt, som fremover ikke vil blive moderniserede, da det i mange tilfælde er for dyrt at energirenovere hele ejendommen, inden udlejer kan foretage selve renoveringen af lejeboligen. Dermed halveres renoveringsindsatsen i de private lejeboliger. 

- Carsten Hansen har fundet et gammelt lovforslag frem, som var i høring ved årsskiftet 2009/2010. Dengang blev det droppet. Med genoptagelsen af forslaget skubber ministeren en kæmpe renoveringsindsats foran sig, siger John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark. 

Ejendomsforeningen Danmark har beregnet, at det drastiske fald i antallet af gennemgribende renoveringer vil betyde, at samfundet mister private investeringer for 486 mio. kr. årligt. Dette fald i investeringer vil koste mange jobs i byggebranchen. Ifølge lovforslaget er formålet at fremme energibesparelser i de private lejeboliger. 

- Det er i sig selv positivt, hvis der politisk er mod til at skabe det nødvendige incitament til energirenoveringer. Men det er desværre ikke tilfældet med dette lovforslag. Vi skal i gang med at energirenovere de ældre lejeboliger nu, hvis energiforbruget skal ned, og vi skal nå de opsatte klimamål. Men i lovforslaget er der desværre fortsat ikke skabt et ordentligt incitament for udlejer til at foretage energiinvesteringer. Lovforslagets energimæssige effekt vil være ganske beskeden – det underbygges for øvrigt også i lovforslagets bemærkninger, siger John R. Frederiksen. 

Concito-model vil have effekt 

Tænketanken Concito har tilbage i februar 2011, med nuværende klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard som formand, udviklet en model, som kaldes for aftalt boligrenovering. Ideen er, at udlejer og lejere i de enkelte ejendomme aftaler en energirenovering af ejendommen uden for lejelovens normale bestemmelser. 

- Det er skuffende, at lovforslaget ikke implementerer Concitos model, da den er baseret på en grundig analyse af forholdene i den private udlejningssektor, og den vil kunne få energiforbruget i de private lejeboliger til at falde. I stedet genopliver man et gammelt lovforslag, som tidligere er dømt ude. Det er meget uambitiøst, siger John R. Frederiksen. 

Denne pressemeddelelse er sendt den 29. marts 2012.