Vi benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies   

Ejendomme på ret køl – positiv og stabil udvikling for 2010

IPD Dansk Ejendomsindeks viser mere positive tal for de danske investeringsejendomme i 2010, end branchen havde håbet på. Kontorerne er den sektor, der klarede sig bedst.

De nye tal viser, at det totale afkast for investeringsejendomme i 2010 var 5,3 procent. Det er en stigning på 1,5 procentpoint i forhold til 2009 og dermed et tegn på, at det går fremad for det danske ejendomsmarked.

- Det er et mere positivt resultat, end branchen havde turdet håbe på. Vores seneste forventningsundersøgelse blandt branchens investorer viste et forventet afkast i 2010 på 4,6 procent, siger Torben Christensen, direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

Efter to år med negativ værditilvækst markerer 2010 et vendepunkt med en positiv værditilvækst på 0,3 procent. Værditilvæksten er et udtryk for en ændring i ejendommenes markedsværdi. Den positive værditilvækst kan forklares ved en kombination af et fald i afkastkravet på 0,07 procentpoint og en stigning i markedslejen på 0,6 procent.

Kontorerne er den eneste sektor, der havde en positiv værditilvækst på 0,7 procent, mens butikkerne forholdt sig uændret, og industri- og boligejendomme fortsatte deres negative værditilvækst med henholdsvis -1,8 procent og -0,7 procent. Afkastkravet faldt for kontorer og butikker, mens det fortsatte med at stige for industri- og boligejendomme. I 2007-2009 var det butikkerne, der klarede sig bedst, men det var kontorerne, der kom bedst igennem 2010 med et totalt afkast på 6,2 procent. De totale afkast for industri, butik og bolig var på henholdsvis 4,9 procent, 4,4 procent og 2,5 procent i 2010.

- Det er især kontorejendommene, som kommer stærkt ud af krisen. Vi skal helt tilbage til 2000 for at finde et år, hvor kontorejendommene har givet højere afkast end de andre ejendomstyper, siger Christina Gustafsson, Managing Director for IPD Norden.

Aktiemarkedet var den bedste aktivklasse i 2010 med et afkast på 25,2 procent. Obligationer gav et afkast på 12,3 procent. På trods af de store stigninger på aktier og obligationer er direkte investeringer i ejendomme stadig den aktivklasse, der har givet det bedste afkast målt over de sidste 10 år. Se alle de nye tal på www.ipd.com/denmark.