Vi benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies   

Regeringen skaber barrierer for flere udenlandske specialister i Danmark

Folketinget tredjebehandler på fredag et lovforslag fra regeringen. Lovforslaget vil formentlig medføre et stop for virksomheders udlejning af boliger til udenlandske specialister, der ellers skal sikre den fremtidige vækst i danske virksomheder. Det kræver fleksible boligforhold.

Ejendomsforeningen Danmark raser og kalder lovforslaget for et stykke dårligt politisk håndværk. Tal fra Rockwoolfonden viser, at produktiviteten i fx servicebranchen vokser med 7 procent, når danske virksomheder begynder at anvende udenlandske specialister.

Flere danske virksomheder står for at finde lejeboliger til deres udenlandske medarbejdere, som en del af virksomhedens samlede ansættelsespakke. Det foregår typisk på den måde, at virksomheden lejer boligerne af en professionel udlejer, hvorefter virksomheden videreudlejer boligerne til udenlandske medarbejdere eller indenlandske medarbejdere, som skal flytte fra en landsdel til en anden.

Regeringens lovforslag, L200, betyder, at udlejer og den enkelte virksomhed fremover skal indgå aftale inden for boliglejelovens rammer, hvor de hidtil har kunnet indgå en aftale ifølge erhvervslejeloven.

Det nye lovforslag vil betyde, at virksomhederne møder bestemte kontraktformularer, adskillige varslingsregler og andre regler, der gør udlejningen langt mere besværlig og ufleksibel. Udlejningen efter erhvervslejelovens regler har ellers fungeret helt efter hensigten.

- Det nye lovforslag er et stykke dårligt håndværk og er helt klart udtryk for ministerens manglende kendskab til udlejningsområdet. Lovforslaget skaber langt mere administrativt bøvl for virksomhederne og øger deres omkostninger betydeligt, siger Torben Christensen, adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

Det fremgår af regeringens jobplan fra 2008, at rekrutteringen af kvalificeret udenlandsk arbejdskraft skal øges. Men lovforslaget sætter en kæp i hjulet for de mål, som regeringen har formuleret i jobplanen.

- En attraktiv bolig på fleksible vilkår er nu en gang en vigtig brik i virksomhedernes rekruttering af udenlandske medarbejdere. Virksomhederne skal kunne rekruttere de rette medarbejdere i både ind- og udland. For at virksomhederne kan konkurrere, så kræver det, at de kan få fat i medarbejdere med de rette kompetencer. Evner vi ikke at gøre det attraktivt at bo og arbejde i Danmark for udlændinge, risikerer vi, at danske virksomheder alene af den årsag må flytte enten hele eller dele af virksomheden til udlandet – det må politikerne også forstå i den danske andedam. De mangler globalt udsyn, siger Torben Christensen.

Læs mere i vedlagte faktaark og på www.ejendomsforeningen.dk

Denne pressemeddelelse blev sendt den 2. juni 2010