/ Fokus lige nu / Lagerbeskatning

Lagerbeskatning

Regeringen har foreslået, at en ny lagerbeskatning af ejendomme skal være med til at finansiere tidlig pension med i omegnen af 850 millioner kroner om året. Det er en helt ny beskatning, som vil skade væksten, være administrativt bøvlet, ramme lejere og ramme især små ejendomsvirksomheder på likviditeten. Vi vil her på siden løbende offentliggøre analyser og notater om regeringens forslag.

Om lagerbeskatning

Med den foreslåede lagerbeskatningsmodel skal ejendomsvirksomheder årligt betale skat af værditilvæksten på udlejningsejendomme. Modellen er skruet sådan sammen, at skatten skal betales hvert år, selvom værditilvæksten i ejendommene er bundet i murstenene. Pengene til at betale skatten skal altså findes ved at skære i den øvrige drift, skære i virksomhedens investeringer eller ved at øge gælden i virksomheden.

Lagerbeskatningen giver desuden en enorm usikkerhed for ejendomsvirksomhederne al den stund at ejendomsværdier kan stige og falde ganske betragteligt i enkelte år – i modsætning til driften i form af lejeindtægter og driftsudgifter, der som udgangspunkt er relativt stabile. Samlet betyder det, at lagerskatten år til år svinger mellem at udgøre ingenting til at opsluge meget store dele af driftsindtægterne.

Analyser

EjendomDanmark udarbejder løbende analyser om potentielle konsekvenser ved lagerbeskatning – som det er fremlagt af regeringen.

Skøn over effekterne af indførelsen af en ejendomsavancebeskatning

Indførelsen af en ejendomsavanceskat vil have betydning både på ejendomsværdierne og på vilkårene for lejefastsættelse på lejemarkedet (både erhvervsleje- og boliglejemarkedet).

EjendomDanmark har udarbejdet nedenstående notat om det.

Skøn over effekterne af indførelsen af en ejendomsavancebeskatning

Konsekvenser ved lagerbeskatning

Ejendomsbranchen skal ifølge et nyt forslag fra regeringen beskattes hårdere med en ny lagerbeskatning. Forslaget vil betyde færre investeringer i nye ejendomme og grønne renoveringer af de ældre. Regningen vil samtidig slå over i højere leje for butikker, erhverv og lejeboliger.

2020-9 Lagerbeskatning er den forkerte vej

Styrk din viden

Mere om mærkesager

Boligindgrebet, sammenhængskraft og klima er også vigtige fokuspunkter for EjendomDanmark.

Se mere om det her