Vi benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies   

Nyt fra pressen

Klumme: Lyt dog til eksperterne om boligreguleringsloven

09.12.2019 Ejendomswatch, Peter Winther, adm. direktør, Colliers International Danmark

Boligministerens oplæg til ændring af mulighederne for efter gennemgribende moderniseringer af ledige ældre lejligheder at forhøje lejen til det lejedes værdi indeholder en ”karensperiode” på 10 år efter købet. Det gør, at man ikke kan anvende paragraf 5, stk. 2. – et forslag, som ikke har været en del af anbefalingerne fra det ekspertudvalg, som ministeriet har nedsat. Ifølge Peter Winther, adm. direktør i Colliers International Danmark, er det problematisk at boligminister Kaare Dybvad (S) ikke følger ekspertudvalgets råd i det fremsatte lovudspil. Boligministerens forslag vil have økonomiske konsekvenser for især ejendomsinvestorer og pensionskasser, vurderer Peter Winther.

”Forslaget viser med al ønskelig tydelighed, at det er klogt af politikere at lytte til analyser og anbefalinger fra bredt sammensatte ekspertudvalg i stedet for at kaste sig ud i frihåndstegning, uanset hvor velment den måtte være,” skriver han.

Debat: Dybvads udmelding om andelsboliger skaber den savnede tryghed

10.12.2019 Politikenbyrum Brian Elstrup Fabricius, Landsnæstformand i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation

I sidste uge påpegede Kaare Dybvad (S) i forbindelse med sit udspil om ændring af boligreguleringsloven, at andelsboligforeninger fik mulighed for at fastholde de nuværende vurderinger, uanset om de skulle opleve en lavere vurdering. Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) er glad for, at regeringen ønsker at sikre, at andelsboligforeningerne ikke bliver tvunget ud i at skulle sætte andelskronen ned i værdi på årets generalforsamlinger, skriver Brian Elstrup Fabricius, ABFs landsnæstformand i dette debatindlæg.

”Det er en udmelding, som ABF er glad for, som længe har været i uvished om, hvad et indgreb i boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2 ville betyde for dem. Derfor er jeg glad for, at regeringen har lyttet til vores bekymring og indvendinger. Boligministerens oplæg sikrer, at andelsboligforeningerne ikke bliver tvunget ud i at skulle sætte andelskronen ned i værdi på årets generalforsamlinger, og det er jeg meget tilfreds med,” skriver Brian Elstrup Fabricius.

Lave renter og købelyst sender boligpriser i rekord

07.12.2019 Berlingske, Julie Schneider, Business, side 9

Mange husnøgler skifter ejer, og det har fået priserne på ejerboliger til at sætte rekord i november. Tal fra Boligsiden viser, at priserne på lejligheder, huse og sommerhuse igen er steget. Målt over det seneste år er de gennemsnitlige kvadratmeter priser steget med hhv. 3,3 pct., 4,1 pct. og 6,2 pct. Beskæftigelsen er høj, og det giver danskerne flere penge mellem hænderne. Derudover er flere eksperter enige i, at boligpriserne er blevet begunstiget af årets rentefald.

”Den oplagte forklaring synes at være det rentefald, som vi har været vidne til gennem året, og som nu synes at gøre sin indvirkning på boligpriserne,” siger Christian Hilligsøe, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Skatteministeriet: Så meget kan lejlighederne stige i skat

07.12.2019 Berlingske, Povl Dengsøe, Business, side 15

Det står klart, at grundskylden kommer til at stige for lejligheder med nye vurderinger og boligskatter, der først endeligt kommer i 2021. Sådan lyder vurderingen af de eneste modelberegninger, som Skatteministeriet har foretaget i 2017. Beregningerne viser, at de dyre lejligheder i hovedstaden står til at stige med 68 pct. i grundskyld.

Men det kan ændre sig i begge retninger, fordi flere faktorer påvirker den endelige skatteregninger, påpeger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit.

”Tallene fra 2017 er jo det bedste materiale, vi har. Det er svært at sige noget præcist om udviklingen, men det er sikkert ikke skævt i forhold til de nuværende priser. Det afgørende bliver, hvordan lejlighederne er steget i forhold til andre boligtyper,” vurderer hun.