Vi benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies   

Nyt fra pressen

Flexlånet vinder kampen om at være billigst – undtagen i 2015

Flyttede man i starten af 2015, da renterne nærmede sig bunden, står man i dag enten med et stort minus eller et stort plus på kontoen alt afhængig af, om man er lejer eller ejer, og hvilket lån man har taget.

Flyttede man i starten af 2015, da renterne nærmede sig bunden, står man i dag enten med et stort minus eller et stort plus på kontoen alt afhængig af, om man er lejer eller ejer, og hvilket lån man har taget. Beregninger fra Nordea viser, at F1-lånerne har været de største vindere på boligmarkedet det sidste årti.

2015 var dog en undtagelse, hvor boligejere med fast rente var de store vindere. Hvis man finansierede en lejlighed i København med et fastforrentet lån i begyndelsen af 2015, og solgte den igen et år efter, har man nemlig vundet en kursgevinst. Det betyder sammen med prisstigningerne, at den samlede økonomi i handlen bliver positiv, og man står med en gevinst på 134.157 kroner. Har man finansieret med et flexlån, er gevinsten kun 68.709 kroner.

”F1-lånet vinder ofte kampen om at være det billigste boliglån, men ikke i 2015, hvor renten nåede et rekordlavt niveau. Det er netop, når renten er lavest, at det kan betale sig at binde den,” siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

 

24.01.2016 Børsen, side 4-8, Eva Aagaard

Sådan får du styr på skatten i deleøkonomien

Deleøkonomien har for alvor taget fat i Danmark, og det er blevet både nemt og hurtigt at leje sin lejlighed ud, når man ikke selv bruger den.

Deleøkonomien har for alvor taget fat i Danmark, og det er blevet både nemt og hurtigt at leje sin lejlighed ud, når man ikke selv bruger den. Men hvordan skal udlejningen beskattes? For lejligheder og værelser gælder der nogle særlige regler, som gør det lettere at få styr på skatten for dem, der kun skal leje ud i en kortere periode. For boligejere kan man få et bundfradrag på 1,33 procent af ejendomsværdien og minimum 24.000 kroner skattefrit om året af de penge, man tjener som udlejer.

”Uanset hvad vi taler udlejning af, vil man altid kun være skattepligtig af fortjenesten. Så man skal gøre sine indtægter op, men kan også trække sine udgifter fra. For at gøre det nemmere har man for boligudlejning sagt, at i stedet for at tage en forholdsmæssig andel af el, gas, vand og husleje, får du et bundfradrag på 24.000 kroner til at dække omkostningerne,” siger skatterådgiver i Deloitte Niels Sonne.
 

24.01.2016 Børsen, side 10-15, Jonas Lund

Skift af realkreditlån æder 12 års besparelse

Det er nu så dyrt at skifte realkreditselskab, at der ikke er nogen konkurrence om kunderne.

Det er nu så dyrt at skifte realkreditselskab, at der ikke er nogen konkurrence om kunderne. Derfor kan selskaberne hæve priserne, uden at det får nogen konsekvenser. Sådan lyder det fra Forbrugerrådet, som har indledt det hidtil hårdeste angreb på de omdiskuterede bidragssatser og løbende gebyrer på realkreditlån. Forbrugerrådet har sendt en række beregninger til erhvervsministeren, som viser, at priserne nu er så høje, at det tager en boligejer 12 år at indhente udgiften ved at skifte til et billigere realkreditselskab og vinde besparelsen.

”Det er massive prisstigninger, og det har betydning for så utroligt mange danskere, der har lån i deres boliger (…) Bidragssatsen fylder nu i mange tilfælde mere end renten, så al glæden over lave renter er slugt af, at de har hævet administrationsgebyret,” siger formand for Forbrugerrådet Tænk Anja Phillip.


23.01.2016 Berlinske Business, side 10, Povl Dengsøe

Minister skyder forbrugerforslag ned

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har valgt at frede realkreditsektorens prisstigninger, som Forbrugerrådet kritiserer.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har valgt at frede realkreditsektorens prisstigninger, som Forbrugerrådet kritiserer. Han ser ikke noget behov for at gøre noget for at øge konkurrencen i sektoren.

”Vi har i Danmark et unikt system i sammenligning med andre lande via realkreditinstitutterne, hvor boligejere har mulighed for at låne til en meget favorabel rente. Hvis man prioriterer at have fleksibilitet til at skifte rundt, skal man tage et banklån. Jeg synes ikke, der er anledning til at lave om på det system, vi har,” siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

23.01.2016 Berlinske Business, side 11, Povl Dengsøe

60.000 mister afdragsfriheden

Tusindvis af danske boligejere med et afdragsfrit F1-lån kan risikere, at deres månedlige ydelse bliver seksdoblet, når afdragsfriheden i år udløber.

Tusindvis af danske boligejere med et afdragsfrit F1-lån kan risikere, at deres månedlige ydelse bliver seksdoblet, når afdragsfriheden i år udløber. Beregninger fra Spar Nord viser, at hvis man har et F1-lån og skal til at afdrage i år, vil den månedlige ydelse stige fra cirka 800 kroner til næsten 5.000 kroner. Det vil i værste fald føre til en lille stigning i antallet af tvangsauktioner.

”Her er det særligt Udkantsdanmark, der kan stå for skud, fordi boligpriserne her ikke er steget. Men det kommer meget an på, om man bruger strudsetaktikken og lader stå til eller gør noget ved det så tidligt som muligt,” siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm.

23.01.2016 Jyllands-Posten, erhverv, side 11, Alexander Bitsch

Dyrt at sjuske med vedligeholdelsen

I en sag ved Københavns Byret, der blev afsluttet i december sidste år, blev det afgjort, at en sælger af en ejerlejlighed, som blev solgt til en værdi af cirka 1 million kroner, skulle betale køberen 130.000 kroner i erstatning for manglende vedligeholdelse af badeværelset.

I en sag ved Københavns Byret, der blev afsluttet i december sidste år, blev det afgjort, at en sælger af en ejerlejlighed, som blev solgt til en værdi af cirka 1 million kroner, skulle betale køberen 130.000 kroner i erstatning for manglende vedligeholdelse af badeværelset. Trægulvet i køkkenet viste sig nemlig at være opfugtet grundet vandudsivning fra badeværelset.

Erstatningsansvaret i sager som denne, hvor større skader sker grundet manglende vedligeholdelse, bunder ofte i, at sælgeren enten selv har udført arbejdet utilstrækkeligt, fået mangelfuldt arbejde udført sort, eller at sælger bevidst har skjult oplysninger om mangler.

23.01.2016 Børsen, side 28-30, Poul Breum Petersen