/ Nyheder / Mangel på knap 200.000 nye boliger frem mod 2025

Mangel på knap 200.000 nye boliger frem mod 2025

Måden vi vælger at leve på, er medvirkende til at sende efterspørgslen efter boliger i vejret. Det skønnes, at der frem mod år 2025 mangler 192.000 nye boliger. Årligt er det en mangel på 24.000 boliger.

Af

Huse set ovenfra. Foto: Tom Rumble, Unsplash

Flere og flere vælger at bo alene, og det er blandt andet årsag til at den fremtidige efterspørgsel efter boliger forventes at stige. Nye beregninger af den forventede efterspørgsel efter boliger viser, at der årligt vil mangle 24.000 nye boliger frem mod år 2025. 

”En af forklaringerne kan være ret lige til. Nemlig at jo flere, der bor alene, jo flere boliger bliver der ganske enkelt efterspurgt. Vores beregninger viser, at der siden 1986 har været en stabil stigning i andelen af familier med én voksen for de 30-64-årige. Det er en del af forklaringen på, at vi kommer til at mangle 24.000 boliger årligt, som vores beregninger viser”, mener Jannick Nytoft, som er adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

To boligformer topper

Den beregnede efterspørgsel efter private udlejningsboliger vil frem til 2025 lande på 66.000 private udlejningsboliger. Ejerboliger topper fortsat listen med en beregnet efterspørgsel på 75.000 boliger.

”At de private udlejningsboliger er højt placeret som en efterspurgt boligform, taler også ind i det stigende antal familier med én voksen. Det er en fleksibel måde at bo på, som gør at boligen kan skiftes ud, hvis behovet ændrer sig”, siger Jannick Nytoft.    

Efterspørgsel uden for hovedstaden

Det er ikke kun boliger tæt på den lille havfrue eller med kig til Øresundsbroen fra baghaven, der efterspørges. Beregningerne viser, at to ud af tre boliger efterspørges uden for Region Hovedstaden. I alt vil 16.000 boliger, ud af de 24.000 boliger, efterspørges i de fire øvrige regioner. 

”Det tegner et positivt billede af, at boligefterspørgslen blomstrer i store dele af landet. Det er dog ikke nok at konstatere en stigende efterspørgsel, hvis ikke det bliver mødt med et øget udbud af boliger. Det bør også følges op med velfungerende rammevilkår for ejendomsbranchen, så det rent faktisk er muligt at imødekomme efterspørgslen de kommende år”, forklarer Jannick Nytoft. 

Stigende efterspørgsel efter boliger

  • Der er behov for en årlig tilvækst på 24.000 nye boliger frem mod 2025.
  • Efterspørgslen efter ejerboliger og private udlejningsboliger er størst.
  • To ud af tre boliger efterspørges uden for Region Hovedstaden.
24.000

nye boliger årligt vil mangle frem mod år 2025, viser nye beregninger af den forventede efterspørgsel.

Lær mere om boliglejemål