/ Nyheder / De grønne ambitioner i EU’s taksonomi skal tage højde for nationale forskelle

De grønne ambitioner i EU’s taksonomi skal tage højde for nationale forskelle

En ny EU-taksonomi skal skabe et fælles sprog for grønne investeringer. Men reglerne skal tage højde for nationale forskelle, skriver EjendomDanmark i en henvendelse til Europa-Kommissionen.

Af

Foto: Jens Rosenfeldt/ EjendomDanmark

Det er ingen hemmelighed, at de grønne ambitioner i EU er høje. Hvad angår ejendomme er omdrejningspunktet for det meste udviklingen af den såkaldte taksonomi, der skal fastsætte en standardiseret system til definition af bæredygtige, økonomiske aktiviteter. Dette skal sikre en ensartet vurdering af, om f.eks. en ejendomsinvestering er grøn eller ej.

Ejendomme spiller på mange måder en nøglerolle i den grønne omstilling, og samtidig er ejendomme et interessant investeringsobjekt internationalt set. Derfor støtter EjendomDanmark de europæiske ambitioner og ser også et behov for et EU-fælles sprog, der kan gøre sammenligning af investeringernes bæredygtighed nemmere.

Men EU-reguleringen risikerer at blive for rigid, hvis den ikke i tilstrækkelig grad tager højde for de store forskelle, der er på ejendomme og ejendomsinvesteringer rundt omkring i Europa.

Derfor har EjendomDanmark i tæt samarbejde med de nordiske søsterorganisationer – Norsk Eiendom, Fastighetsägarna Sverige og finske Rakli – skrevet til Europa-Kommissionen for at sikre sig, at EU i arbejdet med den grønne taksonomi bl.a. tager højde for følgende forhold:

  • Reglerne skal være så tilpas fleksible, at de tager højde for de store forskelle i f.eks. vejrlig og klimatiske forhold, der påvirker bygningsmassen rundt om i Europa.
  • At der i reglerne skal tages højde for, at man flere steder i Norden har arbejdet med grønne investeringer i flere år.

Et regelsæt, der ikke tager højde for disse forhold, medfører en risiko for ikke at have den ønskede effekt.

Du kan læse den fællesnordiske henvendelse til Europa-Kommissionen her.

Fællesnordisk henvendelse til Europa-Kommissionen om den kommende taksonomi for grønne investeringer

Shortcode needs an URL” titel=”EU-taksonomien” knaptekst=”Læs mere om EU-taksonomien for grønne investeringer her”]

Kontakt

Anders Gade Jeppesen

Økonomisk chefanalytiker

Cand.polit.