Vi benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies   

Øl-byen skyder frem

600.000 etagemeter ny by skal over de næste 15-20 år bygges på Carlsbergs gamle bryggerigrund i hjertet af København. Ølproduktionen stoppede i 2008, og industriområdet skal nu fyldes med lejligheder, uddannelsesinstitutioner, kontorer og butikker.

Ejendomsforeningen Danmarks medlemmer var den 24. september på besøg hos udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S, der står for udviklingen næsten hele området - 567.000 etagemeter, fordelt på 25 hektar.

Mange af de gamle bryggeribygninger er bevaringsværdige eller fredede og får derfor lov til at blive stående.

- Vi har heldigvis en hel del gamle bygninger, som vi kan bygge videre på, og som er med til at give indtryk af, hvordan området bliver, sagde Morten G. Fossum, kommerciel direktør i Carlsberg Byen P/S. Han har ansvaret for udvikling, udlejning og salg af området og fortalte om de udfordringer, der er ved at udvikle en helt ny by blandt de gamle bygninger.

Masser af lejere

Carlsbergs bryggerigrund var frem til 1. januar 2009 en lukket ø for omverdenen. Så en af de første udfordringer for udviklingsselskabet var at lokke folk til, så der blev skabt trygge rammer og et byliv blandt de gamle industribygninger.

Man prøver at løse udfordringen ved at skabe en masse aktiviteter på områdets åbne pladser og ved at udleje mange af bygningerne til erhverv, indtil de skal renoveres eller rives ned.

- Vi har lejet alt det, som er muligt, ud på grunden. På den måde håber vi på at kunne bevare det byliv, der skabes, og med tiden få inkorporeret de nye bygninger, sagde Morten G. Fossum.

Der er samlet set cirka 120 lejere – fra enkelte kunstnere til discountbutikken Rema 1000, koncertstedet Tap1, Dansehallerne, Københavns Åbne Gymnasium, Arkitektens Forlag og Fotografisk Center.

10.000 studerende på vej

Udviklingsselskabets første projekt er ved at blive realiseret. Tappehallen Ny Tap ved siden af jernbanen er nu revet ned, så der i stedet kan blive plads til den store uddannelsesinstitution UCC, som fra studiestart i 2016 vil trække mere end 10.000 studerende ind i den nye bydel. Der bygges 82.000 etagemeter, og projektet skal ud over UCC huse både butikker, erhvervslejemål og boliger. Byggeriet får blandt andet et 100 meter højt boligtårn, der vil skyde op blandt de fredede bygninger.

Læs mere om Carlsberg Byen